Hlavní obsah

Bod Kanonýři zachránili, jejich ambice ale devalvují. Tak nerovnoměrný vánoční program jsem nezažil, povzdechl si Wenger

Bournemouth/Praha

Kanonýři sice v anglické Premier League smazali třígólové manko a v nastaveném čase zachránili alespoň bod, remíza 3:3 na půdě Bournemouthu však pro ně představuje ztrátu, která jejich mistrovské ambice devalvuje. I kouč Arséne Wenger to byl nucen opětovně uznat. „Ztratili jsme dva body, takže musíme jen doufat, že i naši soupeři budou ztrácet,“ povzdechl si poté, co jeho svěřenci nedokázali vyhrát ani v třetím po sobě jdoucím utkání na hřišti soupeře.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Útočník Olivier Giroud (vpravo) slaví vyrovnávací gól Arsenalu na hřišti Bournemouthu.

Článek
Fotogalerie

Nejprve prohra na Evertonu, poté na Manchesteru City, v úterním duelu 20. kola Premier League remíza v Bournemouthu. Tradiční scénář, který pravidelně na přelomu roku sráží šance fotbalistů Arsenalu na titul.

Poselství jsme vyslali, hlásil Ramsey

Poslední nerozhodný výsledek je přitom pro Gunners zlatý, neboť ještě v 70. minutě prohrávali 0:3. Během dvaceti minut a šestiminutového nastavení, v němž hráli domácí už jen v deseti bez hodně přísně vyloučeného Francise, se totiž Kanonýrům povedl senzační návrat do utkání, který nakonec korunoval Giroud vyrovnávací trefou.

„Před zápasem bych o takovémto výsledku nechtěl nic slyšet, ale za stavu 3:0 bych ho bral," přiznal rozmrzelý trenér Wenger.

„Jsme zklamaní, ale alespoň že jsme se do utkání vrátili a prokázali velkou morální sílu. Kdybychom hráli celý zápas tak, jako v posledních dvaceti minutách, nemohli jsme tady ztratit body," vykládal před kamerami Sky Sports Olivier Giroud, který v nastaveném čase dával třetí gól a vyrovnávací trefu oslavil po svém - připomínkou škorpióna, jímž uchvátil fotbalovou Anglii na Nový rok.

„Ztratili jsme body, jedno poselství jsme ale všem vyslali. Ukázali jsme, že jsme připraveni bojovat až do konce," přidával Aaron Ramsey. „Do konce ligy to je ještě dlouhá cesta, takže doufáme, že přijdou další zvraty."

Den navíc byl znát

Trenér Wenger měl pro mátožný začátek svých svěřenců celkem logické vysvětlení. „Program zápasů, ten je důvodem. Bournemouth má velmi dobrý a nebezpečný tým, takže bylo velice obtížné postavit se mu po pouhém půldruhém dni odpočinku," připomínal, že jeho hráči nastoupili na Nový rok večer proti Crystal Palace, zatímco domácí hráli na Swansea o čtyřiadvacet hodin dříve.

„Někteří moji hráči měli v první půli problémy, zatímco domácí byli ve všem rychlejší a všude byli dřív, protože vzpomínaný handicap se prostě musel projevit. Naštěstí jsme po přestávce projevili velkou odolnost a odmítli o zápas přijít," glosoval kouč Gunners strhující partii.

„Za dvacet let v Premier League jsem tak nerovnoměrně rozložený vánoční program nezažil. Rozdíly v odpočinku pro jednotlivá mužstva jsou totiž neuvěřitelné. Jenže jsme prodali televizní práva za spoustu peněz, takže teď musíme televizní výběr akceptovat," nechal se slyšet Wenger.

„Dostáváme za fotbal spoustu peněz, proto nezbývá než se s programem smířit. Někdy je výhodný pro soupeře, jindy zase pro nás," nemínil se ale na skladbu zápasů vymlouvat.

Reklama