Hlavní obsah

Rooney už je rekordmanem sám. Jeho trefa však měla hořkou příchuť

Manchester/Praha

Oslavovali ho za nádhernou trefu a hlavně za gól, jímž překonal rekord Bobby Charltona, pasovali ho na klubovou legendu, přesto měl sobotní duel pro Waynea Rooneyho a Rudé ďábly hořkou příchuť. Manchester United uhrál se Stoke ve 22. dějství Premier League jen nerozhodný výsledek, takže navzdory ztrátám soupeřů prakticky nic neumazal z bodového manka v boji o první čtyřku tabulky. „Těch remíz je už příliš mnoho,“ posteskl si kouč José Mourinho.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Wayne Rooney slaví svůj slavný gól...

Článek

Rooney přišel na hřiště až v 67. minutě, kdy vystřídal nešťastného střelce vlastního gólu Matu a byl to on, kdo v nastaveném čase spasil Rudé ďábly. Střelou z trestného kopu překonal ve čtvrté minutě nastavení vynikajícího domácí gólmana Granta.

Klubovým střelccům už vládne sám

Šlo o jeho 250. soutěžní gól v dresu Manchesteru United, takže od sobotního podvečera vládne klubovým střelcům sám. V pohárovém utkání FA Cupu mezi Manchesterem United a Readingem 8. ledna dosavadní rekord Sira Bobby Charltona vyrovnal, teď ho v ligovém střetnutí překonal.

„Znamená to pro mě sakra hodně, ale těžko se mohu nějak zvlášť radovat po výsledku, jehož jsme dosáhli," přiznal Rooney, že i pro něho má rekordní trefa zvláštní příchuť.

„Před tím patřil rekord legendě anglického fotbalu, nyní se stává legendou Wayne. Legendou největšího anglického klubu i jednoho z největších klubů na světě," uznale pravil trenér Mourinho.

I domácí kouč Mark Hughes pochopitelně Rooneyho velebil, i když i pro něho měl gól jednatřicetiletého kapitána Rudých ďáblů hořkou pachuť.

„Byli jsme pár sekund od výhry nad velmi dobrým protivníkem. Měli jsme podržet míč a dostat ho na soupeřovu polovinu," vyčítal svým svěřencům, že vítězství neudrželi a v nastavení, které bylo podle Hughese až příliš dlouhé, dovolili Rooneymu z trestného kopu vyrovnat.

Ten rekord byl hodně vysoko, připimínal Hughes

„Dosáhl vynikajícího rekordu, který nebude překonán. Už to, že trvalo čtyři desetiletí, než padla meta ustavená Sirem Bobbym, ukazuje, jak vysoko byla," připomínal v rozhovoru pro BBC Sport, že Bobby Charlton dal svůj poslední 249. gól v dresu Manchesteru United v roce 1973.

„Jsem na tenhle rekord moc pyšný, ale doufám, že přijdou další góly," vkládal Rooney, jemuž stačilo o 242 zápasů méně než Bobnby Charltonovi, aby se stal střeleckým rekordmanem Manchesteru United.

I Mourinho v to doufá, když se proti Stoke dalších branek nedočkal a musel se smířit s remízou.

„Byl to velký zápas, v němž se zpočátku snažily vyhrát oba týmy. Po pětadvaceti minutách se už ale snažil vyhrát jen jeden, zatímco druhý už jen bránil. Ale bránil překvapivě dobře a zastavil nás," posteskl si po osmé remíze v této sezóně. „Už je jich opravdu příliš. Ale je to i tím, že každý soupeřův brankář podá proti nám úžasný výkon."

Reklama

Související témata: