Hlavní obsah

Liverpoolu se 94 let nestalo, co hrozí večer s Chelsea. I proto vyslal do Afriky soukromé letadlo

Liverpool/Praha

Dokonce i speciální soukromé letadlo poslali do Gabonu, jen aby dopravilo senegalského snajpra z Afrického poháru národů okamžitě zpátky na Ostrovy. Sadio Mané se však v neděli v Liverpoolu neobjevil. Souhlas k návratu dostal od vedení výpravy své země až druhý den. Až čtyřiadvacet hodin před ligovým duelem jeho Reds s vedoucí Chelsea. Před zápasem, který může téměř po sto letech měnit historické statistiky. Duel můžete od 21 h sledovat v online reportáži na Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Senegalský útočník Sadio Mané poté, co na africkém šampionátu zazdil šanci v utkání proti Zimbabwe.

Článek

„Ani na chvíli jsem si nepřál, aby Mané minul a svou penaltu neproměnil," tvrdil německý kouč ve službách Liverpoolu Jürgen Klopp po čtvrtfinálovém utkání Afrického poháru mezi Kamerunem a Senegalem, který musel rozhodnout penaltový rozstřel.

Kloppovo hrůzné pomyšlení

Sadio Mané šel na řadu jako desátý exekutor a v rozhodující chvíli selhal. Pokutový kop neproměnil, jeho Senegal prohrál na penalty 4:5 a liverpoolský snajpr byl v tu ránu volný. Mohl se vrátit mezi Reds, kteří na něho čekají jako na spasitele. Vždyť bez něho prohráli, co se dalo. Vypadli z Ligového poháru i z FA Cupu, v Premier League podlehli ve svém chrámu Swansea topící se u dna tabulky, z osmi lednových střetnutí vyhráli jen jedno jediné. Nad Plymouthem, který účinkuje ve čtvrté lize!

A hlavně - na Anfieldu prohráli tři zápasy po sobě. Děsivá statistika.

Vždyť strašidelnější bilance je stará už 94 let, kdy Liverpool prohrál doma dokonce čtyřikrát po sobě.

Nelichotivý rekord Liverpoolu na Anfieldu
24. 11. 1923Liverpool - Aston Villa0:1
8. 12. 1923Liverpool - Sheffield United2:3
15. 12. 1923Liverpool - Cardiff City0:2
25. 12. 1923Liverpool - Newcastle United0:1

Hrůzné pomyšlení, že by se právě Klopp měl stát tím mužem, který v případě prohry s Chelsea v dnešním večerním ligovém střetnutí nechtěný rekord vyrovná.

Proto soukromé letadlo vyslané do Franceville, proto čekání, zda se Mané vrátí včas a bude schopen nastoupit. Návrat senegalského kanonýra se sice o den opozdil, ale trenér Klopp se utěšuje: „Byl s ním anglický fyzioterapeut, který se o něho v uplynulých hodinách v jednom kuse staral."

Přesto si kouč Reds není jistý, zda Mané bude figurovat v základní sestavě. „Řekneme si to spolu z očí do očí," je ochoten čekat do poslední chvíle.

S ním a bez něho? Nebe a dudy

Má k tomu důvod. Pokud Mané v základní sestavě nastupoval, nastřílel Liverpool v každém utkání průměrně 2,6 branky a vyhrával. Jakmile teď v sestavě scházel, smrskl se průměr na jednu trefu na zápas a body pochopitelně také nebyly. A hlavně - pokud byla na trávníku kompletní čtveřice Coutinho, Firmino, Lallana a Mané, vyhráli Reds šest ze sedmi střetnutí, přičemž střelecký průměr činil 3,4 gólu na zápas. Jakmile ale jen jeden vypadl, kleslo procento úspěšnosti na padesát procent.

Na večerní konfrontaci s Chelsea jsou Coutinho, Firmino a Lallana připraveni a trenér Klop tudíž čeká jen na to, jak se bude cítit Mané.

Jeho i liverpoolský spasitel.

„Je to pro nás velká výzva. Všichni jsme frustrovaní ze tří předchozích proher, víme o problémech, jež nás sužují a které řešíme, ale nesmíme ztrácet víru. Já svým hráčům pořád věřím. Hůř snad ani být nemůže, protože jsme se dostali na samé dno. Teď se nabízí příležitost se od něho odrazit," doufá Klopp, že on nebude tím trenérem, na něhož se bude ještě po sto letech vzpomínat jako na kouče podepsaného pod nelichotivým rekordem Liverpoolu.

Reklama

Související témata: