Hlavní obsah

O titul se můžete připravit jen vy sami, vzkázal Guardiola trenérovi Chelsea Contemu

„Nemusí si dělat starosti ani po tom, co dneska viděl,“ vzkázal kouč Manchesteru City Pep Guardiola svému italskému kolegovi ve službách Chelsea poté, co jeho Citizens rozstříleli 4:0 Kladiváře a drží tak v Premier League kontakt s vedoucí čtyřkou. Antonio Conte se totiž přišel ve středu večer na londýnský Olympijský stadion podívat, aby na vlastní oči sledoval znovuzrození jednoho z potencionálních soupeřů v boji o titul. Přitom vzájemné klání obou těchto týmů je programu až 5. dubna.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Yaya Touré (42) a Leroy Sané (19) z Manchesteru City se radují po jedné z branek proti West Hamu.

Článek

Ještě že Guardiolovi svěřenci na West Ham po dnech a týdnech naplněných trýzní narazili a mohli si zvednout sebevědomí. Vždyť pět porážek během jedné sezóny, které má Guardiola v Premier League na kontě, nezažil trenérský mág ani v Barceloně, ani v Bayernu.

Pět gólů v FA Cupu, čtyři v lize

Kladiváři jsou ovšem soupeřem, na němž si Manchester City pokaždé spraví chuť. V FA Cupu nad nimi vyhráli Guardiolovi svěřenci 5:0, teď v 23. kole Premier League 4:0.

„Bylo to velice frustrující v poháru a teď zase. Ale dopřávali jsme soupeři prostor a čas, dělali chyby, odevzdávali mu míče v situacích, kdy nás mohl trestat. A on nás za dvacet minut ztrestal hned dvakrát, takže pak se už hraje těžce," netajil po čtyřbrankovém výprasku domácí kouč Slaven Bilič obrovské rozladění.

„Narazili jsme na West Ham v pravou chvíli. V sobotu výhra 3:0 na hřišti Crystal Palace v FA Cupu, teď vítězství v lize 4:0, takže jsem šťastný," ulevilo se Guardiolovi, že to nejhorší má nejspíš za sebou. Vždyť na Ostrovech už začali jeho trenérské umění zpochybňovat a on sám v reakci na invektivy ironicky poznamenával, že nejspíš není dobrým koučem pro Premier League.

Jesus jako spasitel

Před utkáním s Kladiváři sáhl do sestavy, nechal na lavičce mezi náhradníky Agüera a postavil mladého, teprve devatenáctiletého Brazilce Gabriela Jesuse, jenž se hned uvedl premiérovým gólem a byl pro Citizens skutečným spasitelem.

„Hodně nám pomohl. Rychlostí, agresivitou, nasazením, napadáním soupeřových hráčů, kteří jsou mnohem urostlejší než on, touhou dávat góly. On a dva další kluci Raheem a Leroy jsou budoucností našeho klubu," vysloužili si jeho pochvalu i dvaadvacetiletý Sterling a o rok mladší Sané.

„K dokonalosti a perfektnímu výkonu máme ovšem pořád daleko," krotil trenér Citizens optimismus, který čtyřbranková výhra samozřejmě vyvolala.

I Contemu přihlížejícím zápasu na tribuně ostatně vzkázal, že může být v klidu, neboť se svou Chelsea už o titul nepřijde.

„Nemusí si dělat příliš starostí, protože má devítibodový náskok, který je příliš velký. Jestliže někdo připraví Chelsea o titul, pak jen ona sama. Ve fotbale se může stát cokoli, ale čtyři pět utkání ve zbývajících patnácti kolech prostě neprohraje. A navíc je pro ni všechno lepší i proto, že její soupeři nevyhrávají," připomínal Guardiola ztráty Arsenalu, Tottenhamu a Liverpoolu v tomto kole. „Na nás je, abychom do posledního kola bojovali o účast v Champions League."

Reklama