Hlavní obsah

Čech bude v sobotním finále Ligy mistrů fandit Buffonovi

Praha

Docela aktérům sobotního finále Ligy mistrů závidí. „Aby ne. Vždyť tahle soutěž je pro každého hráče úplně tím nejvíc. Pro mě také. Proto fotbal hraju,“ přiznává gólman londýnského Arsenalu Petr Čech, že s blížící se konfrontací madridského Realu s turínským Juventusem se v něm probouzí vzpomínky na mnichovské finále před pěti lety, kdy s londýnskou Chelsea Ligu mistrů vyhrál. Po Jankulovském, Barošovi a Šmicrovi jako čtvrtý český hráč v historii.

Petr Čech o finále Ligy mistrůVideo: Sport.cz

 
Článek

Finalistům letošního ročníku Champios League závidí Čech o to víc, že se sobotní duel o ušatý pohár odehraje ve velšském Cardiffu.

„Chytal jsem tam v roce 2005 ve finále anglického Ligového poháru, v němž jsme se utkali s Liverpoolem a byl to obrovský zážitek. Osmdesát tisíc diváků pod zataženou střechou vytváří skvělou atmosféru, aplaus, skandování to všechno tam dvojnásobně rezonuje. Prostě něco unikátního. Zvláště, když se vyhraje," vybavil si Petr Čech okamžitě vzpomínky na Cardiff a duel, v němž tehdy jeho Chelsea porazila Liverpool 3:2 a získala třetí z nejcennějších ostrovních trofejí.

Čech přeje Buffonovi

V sobotu, kdy se  utká Real s Juventusem, bude Čech držet palce italské brankářské legendě Buffonovi.

„Bude chytat už třetí finále, takže bych mu přál, aby po předchozích dvou nezdarech Ligu mistrů konečně také vyhrál. Bude to však zápas, jehož výsledek se těžko tipuje dopředu. Oba celky měly letos skvělou sezónu a enormně se jim dařilo, navíc na sebe narazí nejlepší útok a nejlepší obrana," narážel český legionář ve službách Arsenalu na ofenzivní sílu Bílého baletu a neprostupnou defenzivu Staré dámy z Turína.

I konfrontace gólmanské legendy Buffona a nejlepšího snajpra v historii Ligy mistrů Ronalda bude zajímavá. Vždyť Buffon v Champions League odchytal už 107 zápasů, v nichž inkasoval jen 97 branek, takže jeho průměr činí 0,91 obdrženého gólu na utkání.

Ronaldo naopak nastřílel ve 139 zápasech už 103 gólů, takže jeho průměr je 0,74 branky v jednom střetnutí.

Reklama

Související témata: