Hlavní obsah

Ujfaluši: Možná jako pokladník reprezentace zkasíruji sám sebe

Obránce Tomáš Ujfaluši v přípravném utkání s Dánskem poprvé povede české národní mužstvo na trávník s kapitánskou páskou. Opora italské Fiorentiny si tuto poctu samozřejmě považuje, ale proslovy ke spoluhráčům nechystá. V rozhovoru pro deník Právo dále vykládal o potřebě přípravných zápasů, své funkci pokladníka, nebo náladě ve Fiorentině.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Při neúčasti Tomáše Rosického a Petra Čecha si ve středu navléknete kapitánskou pásku. Bude to poprvé, kdy povedete reprezentaci na hřiště před zápasem jako první?

Bude, protože zatím jsem ji měl asi třikrát nebo čtyřikrát, když ke mně doputovala při střídání. Moc si toho vážím. Být kapitánem české reprezentace je velká čest. Žádný problém s tím nemám, protože i ve Fiorentině jsem zástupce kapitána a na podzim jsem několikrát vedl mužstvo na trávník s páskou na ruce.

Budete mít před zápasem proslov ke spoluhráčům?

Kapitánský proslov mít nebudu, není to zvykem. V kabině před zápasem z hráčů hovoří každý, kdo má co říct. Mluvíme spolu všichni, třeba o tom, kdo koho bude v obraně zajišťovat a podobně.

Kdybyste byl střídán, komu byste pásku dal, když tu není žádný z oficiálně zvolených zástupců?

Záviselo by to na trenérovi, ale pokud by byl na trávníku Marek Jankulovski, tak jemu.

Odehrál jste všechny čtyři kvalifikační zápasy. Nemrzí s odstupem času remíza v Irsku?

V žádném případě. Jsme spokojeni, že jsme udělali deset bodů ze čtyř zápasů a z toho ze dvou venku na hřištích těžkých soupeřů. Na podzim jsme odehráli výborné zápasy, včetně Irska, kde to nebylo příjemné a odtud se body moc vozit nebudou.

K čemu budou dobré přípravné zápasy s Dánskem a na jaře v Belgii?

Před Dánskem nám chybí několik klíčových hráčů, Petr Čech, Tomáš Rosický, Honza Koller, Libor Sionko, Vláďa Šmicer... Šanci dostanou noví kluci, což je vždycky dobré, když se doplní tým a přijdou nové tváře. V únoru proti Belgii by bylo dobré, kdybychom nastoupili v kompletní sestavě. Nejlépe i s Petrem Čechem, abychom se co nejlépe připravili na březnové pokračování kvalifikace. Zápasy s Německem a Kyprem doma budou z mého pohledu klíčové. Moc zraněným klukům přeji, aby se dali co nejdřív do pořádku. Trochu bychom měli i vypilovat finální fázi a zakončení. Obranná fáze je vcelku dobrá, soupeře do šancí moc nepouštíme.

Hodně se diskutovalo při nominaci o tom, že mladoboleslavští útočníci Marek Kulič a Luboš Pecka hráli v pondělí a nezvládnou tak středeční zápas...

Nedá se to zvládnout, protože největší únava přichází osmačtyřicet hodin po utkání. Možná výjimečně se to zvládnout dá, ale není to optimální, tělo není v pohodě. Po třech dnech a regeneraci už je to lepší. Je to škoda, že s námi nemohou být.

Jako pokladník reprezentace vybíráte za různé premiéry, první vstřelené branky, první starty. Máte v sešitě i kolonku poprvé od začátku s kapitánskou páskou?

Myslím, že ji v pokladním deníčku nemám. Pokud tam ale je, tak za pásku zkasíruji sám sebe. Jinak se poradím s bráchou, myslím Markem Jankulovskim, jestli ji tam dám. Spíš ale ne, to bych byl sám proti sobě.

Kolik máte v deníčku kolonek a jaké nejkurióznější?

Mám pravomoc kolonky rozšiřovat. Je jich tam hodně a pořád vymýšlíme nové a nové věci, za které se pak platí. Nejvíc nápadů se rodí cestou v autobuse a jsou kuriózní, ale teď si nemohu na žádnou vzpomenout...

Co je nejdražší?

V poslední době to byla volba kapitána, ale drahý je i první gól nebo první start.

Víte, kolik máte v pokladně?

Vím, ale neřeknu.

Prozradíte alespoň, co s penězi děláte?

Když jsou ty delší desetidenní srazy, tak jdeme v neděli po utkání s klukama, kteří tu zůstanou, na oběd. Kupujeme za ně také dárky k narozeninám a třeba ke svatbám, jako v případě Honzy Poláka a Davida Rozehnala. Peníze, které vybereme, se vlastně vrátí do nás všech.

O víkendu se Fiorentina dostala v Serii A do plusových bodů. Jak jste s postavením mužstva v tabulce spokojený?

Sobotní vítězství nad Bergamem bylo určitým zlomovým momentem. Předtím jsme dvakrát prohráli, což bylo nepříjemné, i když jsme podlehli dvěma týmům ze špičky Palermu a AS Řím. V neděli hrajeme s Ascoli, což je tým v tabulce o bod před námi. Měli bychom vyhrát a zase udělat krok výš. Určitě jsme spokojeni. Kdybychom neměli to patnáctibodové manko za účast v korupčním skandálu, byli bychom s osmnácti body čtvrtí v tabulce. To znamená, že jsme se proti minulé sezóně nezhoršili.

Jak se projevil přechod do plusových hodnot na mužstvu psychicky?

Hodně, protože se hned na tabulku lépe dívá, když před body nemáte znaménko minus. My jsme si to ale nepřipouštěli ani před tím. První fázi jsme zvládli dobře, to znamená srovnat manko. Ten psychický posun byl znát i v utkání s Bergamem a měl by se projevit i v dalších zápasech. Jdeme krůček po krůčku. Co nejdříve musíme udělat čtyřicet nebo čtyřiačtyřicet bodů. Náš cíl je záchrana a tu musíme udělat co nejdřív. Co bude dál a navíc, se uvidí.

Po rozhodnutí arbitráže jste nebyli se čtyřmi vrácenými body zrovna spokojeni...

Někomu vrátila víc, někomu méně bodů, ta nespokojenost se týkala pouze toho. Jinak jsme byli rádi i za ty čtyři, protože to znamená jedno vítězství a jednu remízu. V naší situaci je každý bod velice cenný. Kdybychom ty čtyři nedostali, měli bychom minus jeden a byli poslední v tabulce. Takhle ten zlom, o němž jsem hovořil, přišel dřív.

Není to divné, když se v rozehraném ročníku mění počty bodů?

My jsme si před začátkem sezóny řekli, že tohle musí jít mimo nás. Naším úkolem je co nejdříve se zachránit. Jako hráči bychom zbytečně ztráceli koncentraci a stejně nic nevyřešili. Tyhle věci byly záležitostí klubových právníků.

Reklama

Související témata: