Hlavní obsah

GLOSA: Vytrvalý, nesmlouvavý, Šilhavý. Nový trenér jde do bitvy s fotbalovou letargií

Praha

Jsem rád, že slovo padlo právě na mě, zdůrazňuje. Jaroslavu Šilhavému byl svěřen nejcennější možný post ve chvíli, kdy mu snad nikdo nezávidí. Nový trenér fotbalové reprezentace však jde bez ohledu na bídnou aktuální situaci do bitvy s otevřeným hledím. V první řadě musí zdolat letargii a malomyslnost, které národní tým v posledních měsících obestřely. Má vůbec reálnou šanci uspět?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Článek

Tady je každá rada drahá. Nový kouč má jen necelý měsíc, aby mužstvo nachystal na venkovní duely se Slovenskem a Ukrajinou. Již říjnový dvojzápas přitom může rozhodnout, zda národní tým v Lize národů uspěje, nebo zkrachuje.

Jaké vlastnosti z jeho hráčské a trenérské kariéry Jaroslava Šilhavého pro náročnou misi připravily?

Vytrvalý - S 465 starty v nejvyšší soutěži je bývalý obránce dodnes ligovým rekordmanem. Liga národů je pro něj nejbližším cílem, klíčová však bude až kvalifikace na EURO 2020. Vytrvalost bude nutná.

Nesmlouvavý - Na hřišti neznal bratra, s devíti červenými kartami se řadí mezi čtyři rekordmany české ligy. Na Strahov sice nepřichází pouštět hrůzu, ale nesmlouvavost se mu bude na ostře sledované štaci hodit.

Vyškolený - V reprezentaci začínal pod Karlem Brücknerem, asistenta pak dělal i Petru Radovi. Získal tak nesmírně cenné zkušenosti pro práci, která je v porovnání s klubovými angažmá odlišná. Ostatně i Brückner dal svému žákovi zelenou.

Úspěšný - Není moc trenérů, kteří na domácí scéně získali titul se dvěma týmy. Šilhavý s Libercem a Slavií. V prvním případě senzačně, ve druhém minimálně o rok dříve, než sešívaní v rozpuku čínské éry sami čekali.

Respektovaný - Ani ve vypjatých chvílích neztrácí glanc gentlemana. Odborná i fanouškovská veřejnost bude na začátku záchranné mise na jeho straně. Vítaný dopink jak pro něj, tak pro hráče.

Situace národního týmu je nicméně při nástupu Šilhavého vážná. Jeho předchůdce Karel Jarolím během dvou let nedokázal stabilizovat sestavu ani vtisknout mužstvu herní tvář, přitom podle svých slov vyčerpal všechny možnosti ke zlepšení.

Teď je řada na Šilhavém, aby dobu fotbalového temna projasnil.

Reklama