Hlavní obsah

Brückner: V kvalifikaci si nesmíme dovolit žádné zaváhání

Pět let je trenérem fotbalové reprezentace Karel Brückner. Zkušený kouč vybudoval z českého celku obávaného protivníka, ale na posledním světovém šampionátu se jeho svěřencům nedařilo. Možná i proto Brückner v rozhovoru pro deník Právo přiznává, že na nejhezčí okamžik u národního celku stále čeká.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Před pěti roky jste se stal trenérem české fotbalové reprezentace. Jak se za pětiletkou ohlížíte?

Neohlížím, protože historii moc nesleduji. Fotbal je o přítomnosti.

Jaký byl tedy rok 2006?

Naše vystoupení na mistrovství světa bylo neúspěšné. Na podzim jsme aspoň nadějně rozehráli kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy.

Jen nadějně?

Ano, nic víc. Čeká nás ještě spousta zápasů, všechno se může zkomplikovat. Nejde o to být ve skupině první, ale také nechceme skončit třetí nebo čtvrtí. V kvalifikaci si zkrátka nesmíme dovolit žádné zaváhání.

Zápas s Dánskem ukázal, že bez Tomáše Rosického to reprezentaci moc nejde. Přemýšlíte o krizové variantě, co s tím, když Rosický na nějaký zápas nebude?

S Dány to nebylo jen o Rosickém. On je mimořádný, ale naše hra proti deseti bránícím Dánům byla bez invence. Budeme muset někdy vzít i výsledek 0:0, abychom nehráli v kvalifikaci vabank jako v závěru přípravy s Dány. Není jednoduché ve středové řadě nahradit takové hráče, jako byl Nedvěd, Poborský, Šmicer. To chvíli trvá a vyžaduje to i určité herní změny. Do té elitní záložní pětky patří ještě Rosický a Galásek.

Zmínil jste Šmicra. Vy s ním ještě počítáte?

Ta recidiva jeho zranění je velká, ale on sám je optimista. Není to třeba na celý zápas, ale v určitých fázích utkání, na poločas nebo třicet minut, může jeho invence mužstvu hodné pomoci. Šmicer pro nás není ztracený.

Věříte, že Petr Čech stihne březnový kvalifikační zapas s Německem?

Před časem jsem s ním mluvil telefonicky a působil na mne velmi vyrovnaným dojmEm. On je velice silný typ. Samozřejmě bude záležet na situaci a jeho zdravotním stavu. V této době jsou s prognózami opatrní i lékaři. Zlomenina lebky je velmi vážné zranění. Petr je ale optimista a vyjádřil se v tom smyslu, že věří v návrat už v únoru.

Hovoří se o dalším možném přestupu Milana Baroše. Může mu podle vás pomoci?

To je spekulace. Nevím, jestli by jeho situaci vyřešil přestup. Byli hráči, kteří několikrát přestoupili a nemělo to efekt. Je to v Milanovi. Jestli chce přestoupit, stejně musí podávat dobré výkony. Především on se musí dostat do formy. Věřím, že to dokáže, určité zlepšení už nastalo. Pro nás je stále velmi důležitý.

Co pro vás bylo za těch pět let ve fotbale nejhorší?

Moje nejhorší fotbalové období se neváže k pěti letům u reprezentačního áčka, ale k období těsně před olympiádou v Sydney a k tomu, co se dělo kolem nominace a uvolňování či neuvolňování hráčů.

A nejhezčí okamžik?

Ten teprve přijde.

Reklama