Hlavní obsah

Bělorusko - ČR 1:0Mladíci reputaci nevylepšili, padli v Bělorusku

Fotbalová reprezentace do 21 let v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy prohrála 0:1 s Běloruskem. Souboj týmů bez šance na postup rozhodl v Borisově gólem z penalty Dmitrij Antilevskij. Češi navíc hráli posledních třiadvacet minut bez vyloučeného Matěje Helešice.

Článek

Domácí po nezáživném prvním poločase udeřili po přestávce z první vážnější akce. Jevgenije Ševčenka, který se v 56. minutě dostal za obranu, srazil brankář Jan Stejskal a nařízený pokutový kop proměnil Antilevskij. Druhý gól mohl přidat chvíli nato Ševčenko, ale z dobré pozice mířil těsně vedle.

"První poločas byl vyrovnaný, ale nedařilo se nám dostat do šancí, chyběl k tomu větší důraz," řekl Lavička. "Rozhodla situace, ze které byla penalta. Soupeř se dostal do výhody a my museli více riskovat," dodal.

České šance na vyrovnání poté poznamenal Helešic, který v 67. minutě udeřil soupeře a dostal rovnou červenou kartu. Výběr trenéra Vítězslava Lavičky, který v oslabení dvakrát podržel brankář Stejskal, přeci jen mohl vyrovnat, ale s hlavičkou Jana Kuchty si jen tak tak poradil domácí gólman Šerbickij. V nastavení pak těsně minul Trubač.

"Byla to neomluvitelná nedisciplinovanost. Potom jsme hráli na velké riziko, šance byly na obou stranách a i v deseti jsem měli v závěru tlak. Ale zase se projevilo, co nás provází celou kvalifikaci - malá produktivita," prohlásil Lavička.

Porážka pro český tým znamená, že před posledním kolem nepovedené kvalifikace klesl ze třetí na čtvrtou příčku o bod za Bělorusko. V posledním zápase čeká Lavičkův výběr v pondělí v Chomutově Moldavsko, Bělorusové se představí na půdě vedoucího Řecka.

Kvalifikační utkání fotbalistů do 21 let ve skupině 1 o postup na mistrovství Evropy v Borisově:
Bělorusko - ČR 1:0 (0:0)
Branka: 56. Antilevskij z pen. Rozhodčí: Poulsen - Nörgaard, Boric (všichni Dán.). ŽK: Pavlovec, Šerbickij - Stejskal, Pulkrab, Kuchta. ČK: 67. Helešic (ČR). Diváci: 200.
Bělorusko: Šerbickij - Švecov, Volkov, Pavlovec - Ivanov, Gromyko (86. Ebong), Klimovič, Pečenin - Bessmertnyj (81. Berezkin), Antilevskij (87. Sedko), Ševčenko. Trenér: Rumbutis.
ČR: Stejskal - Helešic, Lischka, Král, Wiesner - Ladra, Matoušek (64. Takács), Kulhánek (78. Kuchta), Květ (46. Hašek), Trubač - Pulkrab. Trenér: Lavička.
1.Řecko871024:322
2.Chorvatsko861125:519
3.Bělorusko942311:1214
4.ČR941413:1513
5.Moldavsko92168:227
6.San Marino90091:250

Reklama

Související témata: