Hlavní obsah

Extraligové kluby budou vstřícnější k reprezentaci

PRAHA

V hokejové reprezentaci by se na příštích akcích mohli objevit více než tři zástupci z jednoho klubu. Zástupci extraligových týmů po úterním jednání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) v Praze naznačili, že nebudou striktně trvat na dřívější praxi, kdy z jednoho týmu mohl v národním týmu objevit limitovaný počet hráčů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radost hokejistů Kladna v zápase proti Slavii.

Článek

Navíc každý hokejista směl startovat pouze na dvou turnajích seriálu Euro Hockey Tour v sezóně.

"Vyjasnili jsme si, že nejvyšší soutěž vždy ctila dohodu se svazem a že hokejistům ve startech za reprezentaci nebránila. Na toto téma zazněla diskuse, obě strany chápaly, že ideálním východiskem bude kompromis," uvedl šéf extraligy Stanislav Šulc pro internetový server hokej.cz. Připomněl však, že s podmínkami upravujícími starty hráčů v reprezentaci před lety nepřišly extraligové kluby, ale výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. "My jsme tuto skutečnost jen vzali na vědomí," podotkl Šulc.

Prezident APK LH Ctibor Jech řekl, že záležet bude hlavně na dohodě reprezentačního trenéra s klubovými manažery. "Jde o to, aby spolu jednali. Obě strany se musí respektovat," uvedl Jech.

Hrát mají ti, kteří chtějí

Za řadu omluvenek zřejmě může i neochota hráčů reprezentovat, kterou zakrývají zdravotními problémy. Již na minulém zasedání APK LH byla v tichosti schválena dohoda, že za hráče, který se ze zdravotních důvodů omluví z akce národního týmu a poté nastoupí v extralize, dostane klub pokutu 50 000 korun.

"Hrát by měli ti, kteří chtějí. Když se někdo pětkrát omluví, tak nevím, proč jej trenér zve znovu," uvedl Jech, jenž přiznal, že se klubovým šéfům moc nelíbilo, že trenér Alois Hadamczik stávající praxi v posledních dnech v médiích často kritizoval.

Reprezentační kouč předstoupil před novináře až po vítězném přátelském utkání s Běloruskem. "Byl jsem na jednání APK, kde byli i zástupci všech klubů, a myslím, že by bylo na místě, aby se reprezentace vybírala z nejlepších hráčů, kteří jsou v daný moment k dispozici a nebylo žádné omezení. Jestli se sám hráč omluví, je to jeho věc. Je pak věcí trenéra, když to udělá podruhé, potřetí, že už ho třeba příště nevezme. Ale zastávám názor, aby se reprezentace vybírala z nejlepších hráčů, kteří jsou k dispozici," řekl Hadamczik.

Není důvod hráčům nevěřit

Vzápětí prohlásil, že nemá důvod hráčům nevěřit. "Když se některý hráč nebude v daný moment cítit, tak nelze udělat nic. Je to jeho rozhodnutí. Pokud hráč řekne, že třeba poslední utkání dohrával pod injekcemi, není důvod nemít v takového hráče důvěru. Je třeba se podívat i na to, co ten hráč odvedl pro reprezentaci a jestli ta důvěra je na místě. Každý sám pak zodpovídá za své jméno, zodpovídá za to, jestli bude chtít být do budoucna nominovaný. To je na přístupu hráčů," uvedl Hadamczik.

Reprezentační trenér také uvítal rozhodnutí APK. "Kluby daly svolení, že když si trenér někoho vybere, tak nebudou mít nic proti jeho rozhodnutí. Je pouze potřeba spolupracovat," uvedl.

Reklama