Hlavní obsah

Česko - Makedonie 2:1Dino Koller zase nosí štěstí. Devatenáctka využila domácího prostředí a postupuje

Praha
Aktualizováno

Ještě v nastavení museli přežít velkou šanci soupeře, svůj cíl však nakonec splnili. Česká fotbalová reprezentace do 19 let v Kroměříži porazila Makedonii 2:1 a zajistila si tak postup do jarní fáze kvalifikace mistrovství Evropy. Mužstvo vede trenér Jan Suchopárek s asistentem Michalem Horňákem, patronem týmu je Jan Koller, nejlepší střelec v historii české reprezentace.

Foto: Jan Tauber

Role patrona reprezentační devatenáctky Jana Kollera obrovsky baví. I proto se často vrací z Monaka do Čech.

Článek

Češi si s předstihem zajistili postup z úvodní do elitní fáze, která se hraje příští rok v březnu. Šampionát se pak v červenci uskuteční v Arménii.

Svěřenci Jana Suchopárka v Kroměříži zopakovali výsledek ze středečního utkání s Lucemburskem. Skupinu, v níž skončí nejhůře druzí, dohrají v úterý ve Zlíně zápasem proti Chorvatsku.

"Samozřejmě jsme spokojení s postupem. Myslím, že i předvedená hra byla po většinu utkání dobrá a výsledek je zasloužený," hodnotí trenér Suchopárek.

Český tým ve 24. minutě poslal do vedení Tomáš Zlatohlávek a v 54. minutě přidal pojistku Vasil Kušej. "Abych řekl pravdu, vůbec jsem nevěděl, kde jsem. Vystřelil jsem naslepo a dal gól. Jsem rád, co je víc než dát gól za repre," usmívá se Kušej. Chvíli poté sice snížil Marko Gjorgjijevskij, ale vyrovnat už Makedonci nedokázali.

Tentokrát byl fotbal spravedlivý

"V závěru jsme trošku panikařili, soupeři moc nechybělo a z velké šance mohl vyrovnat na 2:2. Ale myslím, že tentokrát byl fotbal spravedlivý a v utkání jsme si nezasloužili ztratit body," poukazuje Suchopárek.

Češi byli na šampionátu loni, kdy došli do semifinále. Na letošní mistrovství se neprobojovali. Trenér Suchopárek nyní chce devatenáctku vrátit mezi osm nejlepších týmů Evropy. K tomu je ale ještě daleká cesta. Ve druhé fázi postoupí na šampionát do Arménie jen vítězové sedmi skupin.

"V týmu je řada šikovných hráčů. Chceme postoupit. I když bude těžké se dostat ve druhém kole v jarní fázi kvalifikace mezi sedm nejlepších týmů z Evropy," uvědomuje si patron týmu Jan Koller, nejlepší střelec v historii české reprezentace.

První fáze kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let:
Skupina 3 (Zlín/Kroměříž):
ČR - Makedonie 2:1 (1:0)
Branky: 24. Zlatohlávek, 54. Kušej - 67. Gjorgjijevskij.
Sestava ČR: Kovář - Fukala, Heidenreich, Zima, Šnajdr - Slaměna, Macháček - Kušej (88. Píchal), Šulc, Ostrák (59. Pachlopník) - Zlatohlávek (89. Provazník). Trenér: Suchopárek.
Chorvatsko - Lucembursko 2:1 (1:0)
Tabulka:
1.Česká republika22004:26
2.Chorvatsko21103:24
3.Makedonie20112:31
4.Lucembursko20022:40

Reklama

Související témata: