Hlavní obsah

Wembley potvrzeno! Jsme rádi, co je ve fotbale víc, říká šéf asociace

Fotbalisté Anglie přivítají v úvodním zápase kvalifikace mistrovství Evropy 22. března český tým ve Wembley. Anglická Fotbalová asociace na svém webu potvrdila, že dějištěm zápasu bude slavný londýnský stadion, který má kapacitu 90 tisíc míst.

Foto: David Klein, Reuters

Stadion Wembley

Článek

"Samozřejmě jsme rádi, těžko si představit, co je ve fotbale víc," kvituje předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

Česká nebo československá reprezentace se ve Wembley představila už sedmkrát a nikdy tam nedokázala zvítězit. Samostatný národní tým si ve slavném fotbalovém chrámu zahraje počtvrté v historii.

Nejprve v roce 1996 podlehl český celek v Londýně ve finále mistrovství Evropy Německu 1:2 po prodloužení, o dva roky později tam prohrál v přípravě s Anglií 0:2 a v posledním vzájemném souboji rovněž v přípravném zápase před deseti lety remizoval s výběrem Albionu 2:2. Vyrovnávací gól inkasoval až v nastavení.

Tehdejší utkání zažil jako asistent Petra Rady současný hlavní kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

„Vzpomínka úžasná. První zápas Petra u kormidla. Na druhé straně Beckham, Lampard, Rooney a spol. Dvakrát jsme vedli a druhý gól dostali až v 90. minutě. I když nebylo úplně plno, přišlo 70 tisíc diváků. Kdyby se takový zážitek opakoval, nezlobil bych se," usmívá se Šilhavý.

Jeden z největších zápasů v kariéře

Nadšení jsou i hráči. „Hrát ve Wembley s Anglií o EURO, bude asi jeden z největších zápasů v kariéře pro všechny. Velký zážitek. Hrát v Anglii má své kouzlo, ať by se hrálo kdekoliv," poukazuje kapitán týmu Bořek Dočkal.

Zápas před deseti lety byl jediným, který si dosud česká reprezentace zahrála na slavném stadionu po jeho rozsáhlé rekonstrukci. Nové Wembley bylo otevřeno v roce 2007.

Angličané jsou semifinalisty letošního světového šampionátu v Rusku. „Síla anglického týmu je obrovská, což jsme mohli vidět během mistrovství světa. Nastoupila tam nová mladá generace, všichni hrají v top klubech v Anglii, hrají Ligu mistrů. Hráči nejvyšší evropské kvality. Porovnání s nimi bude zajímavé a budou to extrémně těžké zápasy," uvědomuje si Dočkal.

Reklama

Související témata: