Hlavní obsah

Brazilci už nejsou jen hračičkové. Trenér české reprezentace Šilhavý je natěšený na Neymara a spol.

Bude to pro trenéra české fotbalové reprezentace Jaroslava Šilhavého v březnu dvojutkání, jaké si snad ani vysnít nemohl. Nejdřív 22. března kvalifikační duel s Anglií ve Wembley, v němž půjde o účast na EURO 2020, čtyři dny poté přijde přátelské utkání s Brazilci v Praze... "Hotová pecka. Jsem z toho nadšený jako asi všichni hráči a fanoušci. Dostat Neymara a spol. do Prahy není nic jednoduchého," září Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Šilhavý už vyhlíží Angličany a Brazilce.

Článek

Je nadšený, o tom nepochybujte. Zahrát si proti slavnému sokovi, to je i pro fotbalového fajnšmekra něco jako sen. "Proto ani neumím popsat, co se ve mě odehrává. Nejde jen o slavnou brazilskou fotbalovou historii a pojem, který ve světě představuje, ale i o současnost. Vždyť přijede skvělé mužstvo se skvělými jedinci hrajícími po celém světě, kde patří k nejlepším. Stačí jmenovat - Neymar, Marcelo, Casemiro," vypráví kouč české reprezentace.

A vy proti nim nastoupíte čtyři dny po střetnutí v Londýně. Nemáte z toho mrazení v zádech?

Věřím, že právě v zápasech proti velkým mužstvům a hráčům poroste i kvalita našeho týmu. Zvláště, když Anglie a Brazílie patří momentálně k nejlepším týmům světa.

Na loňském mistrovství světa v Rusku ale měli Brazilci velké problémy už ve skupině, a nakonec vypadli ve čtvrtfinále s Belgií.

Ale fotbal umí hrát pořád. A hlavně už to nejsou takoví hračičkové jako dřív, kdy se hrnuli pořád dopředu a byli přesvědčeni, že ofenzivní silou porazí každého soupeře. Museli organizaci své hry přizpůsobit trendům současného fotbalu, pochopili, že nemohou hrát jen dopředu, ale že důležitá je i defenziva.

Hlavně po lekci 1:7, kterou dostali čtyři roky předtím na světovém šampionátu u nich doma v semifinále od Němců, asi muselo takové procitnutí přijít, že?

Dodnes mi nejde do hlavy, jak takový výsledek mohli dopustit a co poté museli před svým publikem prožívat.

Na mistrovství světa v Rusku už na nich bylo patrné, jaký akcent kladou na organizaci hry a fungující defenzivu, přesto zase vyhořeli a skončili ve čtvrtfinále.

Protože narazili na Belgii, která hrála na mistrovství světa velice dobře a podala jen další důkaz, jak se fotbal ve světě vyrovnává. Brazilci si to určitě uvědomují ještě intenzivněji než dřív, a proto se i jejich hra mění. Nejsou to už jen hračičkové, naopak na organizaci hry hodně pracují. Není náhodou, že poslední tři zápasy vyhráli 1:0. Přitom jejich ofenzivní síla je dál veliká.

Takže už teď přemýšlíte, jak čelit nejen Angličanům, ale i zmiňované ofenzivní síle a organizaci hry Brazilců?

Důležitý bude hlavně první zápas březnového dvojbloku proti Anglii, protože ve Wembley se bude hrát o kvalifikační body. K tomuto duelu se tudíž upíná naše největší pozornost. Proti Brazilcům o body nepůjde, ale bude v sázce prestiž a možnost se doma předvést. I proto jsem přesvědčen, že i v utkání proti nim sehrajeme důstojnou roli. Posledními výsledky v podzimní Lize národů jsme prestiž našeho fotbalu už trochu narovnali, v březnu se nám nabídne další příležitost.

I s kapitánem Bořkem Dočkalem, jehož další budoucnost vzhledem k angažmá a závazkům v Číně zůstává v nejistotě?

Samozřejmě že bych si i já přál, aby už někam patřil a hrál. Čím blíž domovu, tím lépe. Ale protože od něho nemám aktuální informace, mohu jen věřit, že se dá všechno vyřešit.

Reklama

Související témata: