Hlavní obsah

Osmnáctka si na rozdíl od áčka věděla s Anglií rady. Porazili jsme jeden z nejlepších týmů, těší kouče Kozla

Dubaj

Česká fotbalová reprezentace hráčů do osmnácti let svedla souboj s Anglií jen pár hodin předtím, než se proti stejnému soupeři postavilo reprezentační áčko. A zatímco ostře sledovaný duel ve Wembley skončil pro Čechy debaklem 0:5, mladíci vyhráli na turnaji ve Spojených arabských emirátech 1:0. „Dosáhli jsme vynikajícího úspěchu, když se nám podařilo porazit jeden z nejlepších týmů," raduje se trenér Luboš Kozel.

Gól Michala Szewieczka proti Anglii.Video: Ondřej Janda, FAČR

 
Článek

Jeho svěřenci přečkali první půli, kdy se spíš bránili a museli se spolehnout i na parádní zákroky slávistického gólmana Jakuba Markoviče. Po změně stran se však začali více prosazovat, zlepšili držení míče, a dokonce trefili břevno, když hradecký Filip Firbacher zastavil střelu Matyáše Kozáka a následně z otočky napálil brankovou konstrukci.

V 67. minutě dostal červenou kartu záložník Sunderlandu Bali Mumba a český výběr tak dostal výhodu přesilové hry. Tu zužitkoval krátce po svém příchodu na hřiště střídající Michal Szewieczek.

Hráči v červených dresech házeli aut na pravé straně, k centru se dostal krajní bek Felix Čejka, který centrem od rohového praporku našel u zadní tyče Michala Szewieczka a ten se prosadil hlavou.

Od 87. minuty dohrávali v deseti také Češi, když musel odstoupit kvůli zranění kotníku plzeňský obránce Karel Žilák. „Ale to už jsme byli v takové euforii, že jsme zvládli závěr zápasu výborně takticky. Mám velkou radost, že mužstvo funguje. Je to několikátý výborný výsledek s takto silným protivníkem a věřím, že to opravdu není náhoda," těší trenéra Luboše Kozla.

Češi blízko prvenství

SportChain Cup, který se koná v Dubaji, tvoří skupina o šesti reprezentačních týmech. Ty ovšem nehrají každý s každým. Los jednotlivým účastníkům určil soupeře pro tři utkání. Mužstvo, které bude mít nejlepší bilanci po třech kláních, se pak stane vítězem turnaje. Český tým tak potřebuje zdolat v nedělním duelu Japonce, aby maximalizoval své šance na celkový triumf.

V prvním souboji si Češi poradili s Belgií 5:0. Hrdinou zápasu byl Matyáš Kozák, který vstřelil hattrick. Sparťanský forvard se přitom vrátil do hry po téměř ročním svalovém zranění až v zimě, přesto jej neminula nominace. A on hned při první příležitosti potvrdil, že si důvěru zaslouží.

Svou šanci dostal i díky spolupráci s kondičním trenérem Tomášem Hašlerem, který jej má na starost v reprezentaci i ve Spartě. „Pro mě osobně to bylo speciální, protože jsem s ním dva měsíce makal, takže když dal hattrick, měl jsem na krajíčku," přiznává člen realizačního týmu.

Někdejší ligový útočník složil poklonu také celému týmu: „Pro mě je cenné to, že jsme dosáhli výher nejen díky dobré obranné fázi, ale především kvalitou předvedené hry. Musím také pochválit kluky, že kondičně to zvládají dobře."

SportChain Cup, turnaj reprezentací do 18 let v Dubaji
ČR U18 - Anglie U18 1:0 (0:0)
Branka: 78. Szewieczek. ČK: 67. Mumba.
Sestava ČR: Markovič - Čejka, Gabriel, Vlček, Žilák - Červ (86. Cedidla), Žambůrek (86. Hájek) - Kozák (62. Vít), Radosta (76. Penner), Zeronik (76. Szewieczek) - Firbacher (86. Bláha).

Reklama