Hlavní obsah

Jen žádnou paniku, Brazilci moc gólů nedávají. Ale k tomu je třeba štěstí, jako měla Panama, připomněl Šilhavý

zp, dosSport.cz

Žádný strach, podobně potupný debakl jako v pátek při vstupu do kvalifikace o EURO 2020 od Angličanů by české reprezentaci dnes večer hrozit neměl. A to přesto, že v pražském Edenu narazí na velebené a do nebes vynášené Brazilce. Titovi selecao sice přípravné zápasy vyhrávají, ale moc gólů v nich nedávají. Tedy pokud zrovna nenarazí na soupeře kalibru Salvadoru, země velikosti Moravy, jejíž národní tým figuruje v žebříčku FIFA na 73. příčce, tedy ještě o devětadvacet míst níž než Šilhavého mužstvo.

Trenér Šilhavý před zápasem s Brazílií Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Salvadoru sice Brazilci loni nasázeli v září pět branek, ale šlo o jediné výrazné vítězství, kterého od světového šampionátu v Rusku dosáhli. Jinak totiž vyhrávali jen 1:0, maximálně 2:0, takže včetně kanonády proti Salvadoru nastříleli v sedmi přípravných střetnutích pouze třináct branek.

Průměr 1,7 gólu na utkání z konfrontací s USA, Salvadorem, Saúdskou Arábií, Argentinou, Uruguayí, Kamerunem a Panamou by zase až takovou paniku v řadách českého týmu vyvolávat neměl. Po sobotním vystoupení Brazilců v portugalském Portu, kde remizovali s Panamou 1:1, tuplem ne.

Trénink Brazílie v pražském EdenuVideo: Sport.cz

„Nechápu, jak mohla Panama takový výsledek uhrát. Hrálo se jen na jednu bránu, držení míče 80:20 mluvilo pro Brazilce, ale ti zahazovali jednu šanci za druhou. A Panama jen a jen bránila," kroutil nevěřícně hlavou trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý poté, co vstal od videa se záznamem inkriminovaného střetnutí.

Že by mu mohla taktika Panamy posloužit jako inspirace? Že by ji mohl hledat třeba v utkání Kostariky s Brazílií na světovém šampionátu v Rusku, kde Kostarika držela 92 minut bezbrankový stav a teprve v nastaveném čase inkasovala dva góly?

I petrohradský zápas kouč národního týmu samozřejmě viděl.

„Každému mužstvu, které dobře brání a hraje z hlubokého bloku, se těžko dávají góly. Nevím ale, zda bychom měli takové štěstí jako Kostarika či Panama. Ale možná že ano, třeba jsme si příděl smůly vybrali v pátek ve Wembley," pousmál se trochu hořce Šilhavý při reminiscenci na tři inkasované góly, pod nimiž zanechali podpis jeho svěřenci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček během tréninku fotbalové reprezentace

„Zápas v Anglii se nám nepovedl, připravujeme se ale poctivě, abychom se proti Brazílii prezentovali v lepším světle," naznačuje český trenér, že se k defenzivě a fotbalové destrukci nemíní uchýlit ani proti momentálně třetímu nejlepšímu mužstvu světa.

„Pokud ale nechceme hrát jen v obranném bloku a čekat, že uhrajeme remízu 0:0, musíme si počínat mnohem aktivněji než v Londýně. Víc Brazilce napadat a presovat, vážit si míče, když ho přece jen získáme, a hned ho neztrácet, hrozit z protiútoků a standardních situací, donutit je k chybám," dumá nad partiturou, kterou svým svěřencům připravil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brazilský záložník Casemiro během tréninku před duelem s Českou republikou.

Jenže jde to? Je schopen současný český tým donutit Brazilce k chybám, když kouč Jihoameričanů Tito změnil od základů brazilskou fotbalovou filozofii a akcent klade právě na bezchybnou defenzivu? Jediná branka, kterou dostal jeho tým v sedmi zápasech právě v sobotu od Panamy, to ostatně potvrzuje.

„Složité to je," uznává Šilhavý. „Taktiku si naplánovat můžeme, ale třeba nás soupeř zatlačí a my se budeme bránit," připouští, že večer v Edenu může být všechno jinak.

Reklama

Související témata: