Hlavní obsah

Fanoušci se přou o „opálené kluky“. Parafráze divadla, nebo nevhodný vtípek směrem k Brazilcům?

Praha

Bylo to vhodné? Na to se nyní ptají minimálně někteří z těch, kteří v úterý večer navštívili zápas Česká republika – Brazílie. Před samotným výkopem totiž spíkr utkání Jiří Pelnář patrně ve snaze vytvořit co nejlepší atmosféru do mikrofonu zahlásil: „Pojďme těm klukům vopálenejm ukázat!“

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Základní sestava Brazílie. V přední řadě (zleva) Richarlison, Lucas Paquetá, Allan, Philippe Coutinho, Alex Sandro. Horní řada (zleva) Alisson Becker, Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Roberto Firmino, Casemiro (ilustrační foto).

Článek

Mnohým divákům tak připomněl známou hlášku ze slavné hry „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? aneb Tak to mi ho teda vyndej", ve které v hlavních rolích excelovali Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus. V jedné části hry se totiž jedna z postav vyjadřuje o týmu Barcelony slovy „klucí vopálený".

Žádnou negativní konotaci nebo rasistický podtext na divadelních prknech toto označení nemá – vzápětí je dokonce uznána kvalita barcelonského týmu přirovnáním, že "ty kdyby sem přijeli, tak nás sfouknou jako svíčku."

Zda šlo o záměrnou parafrázi divadelní hry nebo o samostatně vymyšlený vtípek, to samozřejmě ví jen sám dotyčný spíkr. Jisté však je, že svým výrokem rozpoutal debaty týkající se toho, zda je takové označení vhodné.

Například i ve světle nedávné kauzy z kvalifikačního utkání na EURO 2020 mezi Černou Horou a Anglií, během něhož publikum rasisticky uráželo anglické hráče tmavé pleti, tento výrok některým fanouškům asi nemusí připadat dvakrát přijatelný, ač samozřejmě rasistický není a s reakcemi černohorského publika se nedá ani zdaleka měřit.

Třeba český paralympijský reprezentant plavec Jan Povýšil srovnal originální repliku z divadelní hry s výrokem spíkra na stadionu a s nadhledem vše zakončil slovy: „Aneb když se ti trochu nepovede vtip a hned tě za to natřou na sítích."

Co si myslíte o výroku o "opálených klucích"?
Je to projev typického českého humoru a parafráze divadelní hry, pobavilo mě to.
78,3 %
Bylo to nešťastné vyjádření, speaker si to neměl dovolit, ale s rasismem to nemá nic společného.
14,9 %
Výrok má podle mého názoru rasistický podtext. V souvislosti s hvězdami Brazílie to nemělo zaznít.
6,8 %
Celkem hlasovalo 9038 čtenářů.

Reklama