Hlavní obsah

Musí si protáhnout sezonu, přesto fotbaloví reprezentanti vědí, že šest bodů je proti Bulharům a Černohorcům povinností

Praha

Alespoň nějaké plus našli fotbalisté před nastávající kvalifikačnímu duely o EURO 2020, které je přinutily protáhnout si sezonu. „Červnový termín skutečně není optimální, takže malé plus je alespoň v tom, že zápasy s Bulharskem a Černou Horou hrajeme doma a nemusíme nikam cestovat,“ přiznával Šilhavého asistent u české fotbalové reprezentace Jiří Chytrý, že ani jemu se příliš nezamlouvá, když k utkáním o důležité kvalifikační body budou někteří legionáři nastupovat tři, či dokonce čtyři týdny poté, co jim skončily soutěže.

Fotbalová reprezentace se v Praze sešla kompletní. Nechyběl nováček Michal Sadílek.Video: Sport.cz

 
Článek

Konejšil se ovšem i dalšími plusy, které na červnovém termínu hledal. „Tím největším je nastavení kluků, které jsme k zápasům nominovali,“ pochvaloval si, že ve třiadvacetičlenném kádru se nenašel nikdo, kdo by remcal, že přijde o kus dovolené, natož aby se snad ze srazu omlouval.

A že to v minulosti bývalo zvykem. Proto nemuseli trenéři do svého výběru sahat, natož pak provádět na poslední chvíli nějaké rošády. I zranění se totiž reprezentantům vyhnula...

„Pouze Čelůstka si přivezl z turecké ligy zranění, které ho při tréninku trochu limituje, drobné bolístky trápí Suchého, o Pavelku se pokoušela lehká viróza,“ zvěstoval asistent Chytrý v první den reprezentačního srazu, že v tak optimálním rozpoložení se národní tým v minulosti snad ještě nesešel.

Kemp nováčkovi pomohl

I jediný nováček Michal Sadílek do mužstva okamžitě zapadl.

„První sraz s áčkem si moc užívám. Během kempu jsem se seznámil s hráči a realizačním týmem, všichni na mě působí velmi dobrým dojmem,“ libuje si čerstvě dvacetiletý Michal Sadílek a netají, že mu hodně pomohl přípravný kemp v průběhu minulého týdne.

Záložník Eindhovenu si v Nizozemsku vysloužil přezdívky Vysavač či Pitbul. Jsou dost výmluvné pro roli, kterou by rodák z Uherského Hradiště mohl v národním týmu sehrát.

„Je mi jasné, že jsem se dostal do nominace kvůli zranění některých klíčových záložníků. Mám hru založenou na běhání, vybojuji hodně míčů. Uvidíme, na jakou pozici se mnou bude trenér počítat,“ těší se nováček.

V závěru sezony hrál za Eindhoven pravidelně, což jeho šance na reprezentační debut zvyšuje.

„Když jsem dostal šanci třeba v Lize mistrů proti Interu Milán, nepodělal jsem se a ukázal, že můžu takové zápasy hrát. Takže pokud šance přijde i v nároďáku, který pro mě vždy byl nejvíc, chci na ni být připravený,“ říká Sadílek odhodlaně.

Nepřijel, aby podával balony

„Je ve stejné pozici jako všichni ostatní. Rozhodně jsme ho nenominovali jen proto, aby při tréninku podával balony,“ zdůraznil už při nominaci trenér Jaroslav Šilhavý, že s mladým legionářem z Eindhovenu počítá.

„V národním mužstvu jsou na daném postu vždy dva momentálně nejlepší čeští hráči,“ přidával se jeho asistent Chytrý s tím, že Sadílkova šance na reprezentační premiéru může v pátečním duelu s Bulharskem či v pondělním střetnutí s Černou Horou přijít.

Zvláště když šest bodů z těchto konfrontací je pro český tým povinností, pokud chce vážně pomýšlet na EURO 2020.

„Hrajeme o druhou příčku za Anglií, která je v naší skupině jasným favoritem. Proto představuje šest bodů z následujících dvou střetnutí ideál,“ má jasno Chytrý stejně jako hráči.

Reklama

Související témata: