Hlavní obsah

Jirkal: Němcům budou chybět víc obránci než Klose

PRAHA

Hru německé reprezentace, která v sobotu svede očekávaný souboj s českými fotbalisty, má Miroslav Jirkal přečtenou jako málokdo. Osvědčený "špión" tvrdí, že hostům budou ve šlágru evropské kvalifikace scházet důležití obránci Arne Friedrich či Clemens Fritz víc než nejlepší střelec loňského světového šampionátu Miroslav Klose, který v Praze na Letné nemůže hrát kvůli žlutým kartám.

Článek

"Myslím, že absence obránců je pro Německo větším zásahem než výpadek Kloseho," řekl v pátek ČTK Jirkal. "Němci přece jenom v útoku mají i bez Kloseho na výběr dost variant a hodně alternativ. Obrana je sice také kvalitní, ale ne až tolik vyrovnaná. Na druhou stranu bych se neodvážil tvrdit, že tam třeba v sobotu budou mít slabinu," uvedl Jirkal, který s českým koučem Karlem Brücknerem mnohokrát o hře Německa diskutoval.

Podle Jirkala bude neúčast zraněného Friedricha a distancovaného Fritze velkým zásahem do sestavy. Hlavně proto, že německý trenér Joachim Löw musí vymýšlet, koho postaví na pravý kraj defenzivní linie. Toto místo měli rezervované právě oba absentující hráči. Němci teď možná obranu přeskupí, napravo se z levé strany zřejmě postěhuje Philipp Lahm.

"Sami to ještě možná nemají ujasněné, ale určitě to pro ně je dilema a problém. Friedrich patří dlouho do základní sestavy, je s ostatními sehraný, Fritz zase v posledních týdnech chytil výbornou formu," řekl Jirkal. Na videu několikrát zhlédl všechny zápasy Německa na loňském mistrovství světa, kvalifikační zápasy a naživo sledoval zářijový duel proti Irsku a také únorové přípravné utkání se Švýcarskem.

Hvězdy se podřizují kolektivu

Neúčast kanonýra Kloseho se podle Jirkala také může částečně projevit. "Může to ovlivnit útočníka Podolského, který s Klosem hraje prakticky poslepu. Na druhou stranu Podolski je takový intuitivní a přizpůsobivý typ a sám se umí z těžkých situací dostat do šancí," uvažoval Jirkal. "Ale Německo má výborných útočníků v zásobě opravdu hodně: ať jde třeba o Kuranyiho nebo Schlaudraffa, který šel v poslední době hodně nahoru. Klose sice hrát nemůže, ale způsob hry měnit určitě Němci nebudou," mínil.

Německo se prý představí s podobným herním stylem jako na loňském světovém šampionátu, kde získalo bronzové medaile. Jirkal tvrdí, že největší rival českého týmu udělal další výkonnostní postup.

"Týká se to hlavně týmového pojetí hry. Za doby působení trenéra Löwa se ten moderní trend skupinového útočení a bránění ještě zdokonalil a víc propracoval," ocenil Jirkal. "Němci hrají líbivě a zároveň velmi účelně. Mají velmi vyrovnanou obrannou i útočnou fázi a vyznávají vyloženě kolektivní pojetí, hvězdy se podřizují kolektivu," všiml si Jirkal.

Upozorňuje i na některé silné individuality. "Samozřejmě, velmi výrazný je třeba Ballack, ale mně se velmi líbí hlavně Frings. Výborně se doplňuje s Ballackem. Je to dělník středu pole, naprosto komplexní fotbalista. A pro Německo nepostradatelný hráč," složil Jirkal poklonu opoře Werderu Brémy.

Reklama

Související témata: