Hlavní obsah

ČR - Litva 2:0Šašinka dravým průnikem srazil Litevce do kolen. Penalta? Byl jsem rozhodnutý, kam to kopnu, říká

České Budějovice

Fotbalová Lvíčata v úvodní bitvě obstála na jedničku. V kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2021 splnili čeští reprezentanti do 21 let roli papírového favorita, i když houževnaté Litevce srazili v Českých Budějovicích do kolen až po penaltě Ondřeje Šašinky a vyhráli 2:0.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Střelec prvního českého gólu Antonín Vaníček (vlevo) přijímá gratulace od Denise Granečného.

Článek
Fotogalerie

„Tento gól nás uklidnil, mohli jsme pak přidat i další," pokyvoval hlavou trenér Karel Krejčí. Útočník Slovácka po změně stran za stavu 1:0 sebral balon, dravě se s ním prodral do šestnáctky a jeho kličku stoper Šatkus zbaštil. Fauloval a rozhodčí s nařízením pokutového kopu neváhal ani na vteřinu.

„Utekl jsem a koukal pořád na druhou stranu, jestli tam někdo je. Ze spoluhráčů jsem ale nikoho neviděl a obránce vůbec nečekal, že si míč ještě potáhnu," usmíval se Šašinka. Sám se přitom postavil k penaltové exekuci a střelou k levé tyči bezpečně rozburácel skoro čtyři tisíce diváků v hledišti. „Byl jsem rozhodnutý, že si hned balon vezmu a kam to přesně kopnu," tvrdil 21letý mladík.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Akrobatický pokus o střelu Antonína Vaníčka sleduje Domantas Antanavičius z Litvy.

Svojí trefou mohl na Střeleckém ostrově rozpoutat českou kanonádu. Třeba sparťanský talent Hložek postupoval sám na bránu, jenže třetí gól nedal on ani nikdo jiný. Přesto si Češi po „povinné výhře" užili bujarých oslav s nadšenými fandy, byť se v první půli žádné fotbalové hitparády nedočkali. Po pěkné kombinaci zakončené střelou Antonína Vaníčka sice domácí vedli, jenže do souvislého tlaku se nedostávali. Navíc Litevci nepříjemně hrozili a těsně před odchodem na poločasovou přestávku měl po rohovém kopu vyrovnání na hlavě Šatkus.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva litevský brankář Titas Krapikas, Antonín Vaníček a Domantas Antanavičius.

„Kravinami a individuálními chybami jsme soupeře pouštěli do standardek, z nichž hrozil nejvíc. Na můj vkus jich bylo až moc," říkal Krejčí. „Asi jsme trochu uspokojili v hlavách, že jsme dali první gól. Po přestávce jsme si to ale pohlídali," přitakal Vaníček.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Antonín Vaníček se raduje po gólu v síti Litvy.

Češi si tak připsali do kvalifikační skupiny první tři body, o další zabojují 10. října, kdy doma přivítají Řecko. Na důležitý souboj je prověří už pozítří výběr Francie, s nímž se střetnou v přátelském duelu. „Francie je to top tým, který pomýšlí i na evropský titul," těší se na konfrontaci Krejčí.

Kvalifikační utkání fotbalistů do 21 let o postup na mistrovství Evropy v Českých Budějovicích:
4. skupina:
ČR - Litva 2:0 (1:0)
Branky: 16. Vaníček, 68. Šašinka z pen. Rozhodčí: Laforge - Monteny, Cremers (všichni Belg.). ŽK: Vaníček, Matoušek, Granečný, Sadílek - Milašius, Uzéla. Diváci: 3823
ČR: Jedlička - Holík, Chaluš, Plechatý, Granečný - Krejčí, Sadílek - Matoušek (89. Graiciar), Hložek (83. Havelka), Vaníček (74. Žitný) - Šašinka. Trenér: Krejčí
Litva: Krapikas - Antanavičius (82. Ramanauskas), Šatkus, Armalas, Levšin - Stočkunas (62. Vareika), Utkus (46. Kloniunas), Megelaitis (75. Uzéla), Šešplaukis, Milašius - Jankauskas (75. Dolžnikov). Trenér: Vencevičius

Reklama

Související témata: