Hlavní obsah

Němce porážíme jen výjimečně

PRAHA

Pouze čtyřikrát porazila česká nebo československá reprezentace fotbalisty Německa, míněno období do druhé světové války a od roku 1990, a Spolkové republiky Německo v letech mezi těmito milníky. Dalších šest utkání ze třiadvaceti skončilo smírně, třináctkrát zvítězil soupeř, který má aktivní skóre 50:34.

Článek

Vůbec poprvé se reprezentace obou zemí utkaly v semifinále MS 1934 v Itálii, kde československý tým pozdějších vicemistrů světa vyhrál 3:1. Po druhé světové válce se československá reprezentace utkala se SRN až v roce 1958, kdy vyhrála přátelské utkání 3:2 a remízou 2:2 skončilo v témže roce utkání v základní skupině na MS 1958 ve Švédsku. Třetího vítězství, tentokrát poměrem 4:3, dosáhl československý tým v přípravném utkání v roce 1964.

K nejslavnějším duelům patřilo finále ME 1976 v Bělehradu, kde československý tým zvítězil na penalty, a protože v normální hrací době skončil duel 2:2, zápas je veden jako remízový.

V roce 1990 prohrála federální reprezentace s Němci ve čtvrtfinále MS v Itálii gólem ze sporné penalty. Utkání pamatuje nynější trenér gólmanů Stejskal.

V roce 1996 porazili Němci už samostatný český tým ve skupině ME v Anglii 2:0. Ve finále se potkali znovu a po remíze 1:1 rozhodl v prodloužení současný manažer německé reprezentace Bierhoff. Utkání pamatuje i vedoucí českého týmu Poborský.

Mezi památné patří i duel z roku 2004, kdy Češi slavně zvítězili, počtvrté v historii, ve skupině ME v Lisabonu 2:1. Přitom trenér Brückner tehdy poslal na trávník náhradníky.

Letos v březnu pak Němci v kvalifikaci o ME 2008 přehráli český celek na Letné také 2:1. Šanci na odvetu budou mít Brücknerovi svěřenci ve středu v mnichovské Allianz Aréně. Tři body by českým fotbalistům zajistily postup, bod bude stačit pokud Irové porazí Kypr. V závěru kvalifikačního cyklu český tým ještě čeká domácí utkání se Slovenskem a duel na Kypru.

Reklama

Související témata: