Hlavní obsah

Experti: Češi proti Němcům dokonale využili své zbraně

PRAHA

Skvělý týmový výkon předvedli podle odborníků čeští fotbalisté v utkání evropské kvalifikace v Německu. Svěřenci Karla Brücknera ve středu podle expertů dokonale těžili ze svých zbraní, povedl se jim začátek a výhrou 3:0 i ve značně kombinované sestavě naznačili, že je kam sáhnout v případě absencí několika opor. Zvláštní poklonu pak vysekli Markovi Matějovskému, zřejmě nejlepšímu českému hráči.

Článek

"Je to jako splněný sen. Byl to zápas, kdy jsme Němce odstrojili do naha díky našim zbraním," pochvaloval si nový liberecký kouč Ladislav Škorpil. "Nachytali jsme je v nedbalkách, protože už možná po tom postupu nebyli tolik koncentrovaní. Tím ale absolutně nehodlám snižovat náš výkon," pokračoval zkušený lodivod.

Podobný názor měl i trenér Mladé Boleslavi Zdeněk Ščasný. Reprezentanti podle něj využili toho, že Němce nezastihl zápas v nejlepším rozpoložení. "Němci nebyli na to utkání asi mentálně připraveni úplně nejlépe. Rozhodně by se ale neměl znehodnocovat výkon tím, že už měli jistý postup. Češi využili své zbraně, vyhráli naprosto po zásluze a odehráli výborný zápas po všech stránkách," prohlásil bývalý mostecký kouč.

Se Škorpilem se shodli, že pomohl rychlý úvodní gól. "Potom jsme mohli hrát zezadu ze zajištěné obrany, tedy s taktikou, s níž jsme nejspíš přijeli," přemítal Ščasný. "První gól hodně ovlivnil ráz utkání, udal směr. Defenziva pak pracovala bezchybně, navíc jsme ukázali vysokou efektivitu v zakončení," podotkl Škorpil.

I alternativní sestava ukázala sílu 

Rozhodující prý ale byla až branka na 2:0. "Druhý gól byl klíčový. Po něm nám narostla křídla, bylo vidět, jak si hráči začali věřit. Neztráceli jsme míče, dobře jsme kombinovali a s výjimkou dvou hlaviček Kuranyiho jsme Němce do ničeho nepustili, což je na jejich půdě skvělá vizitka," ocenil Ščasný.

Souboj s Němci také ukázal, že lze nahradit klíčové hráče, jakým je například kapitán Tomáš Rosický. "To je jeden z pozitivních závěrů, že máme kam sáhnout, je víc alternativ v sestavě. Je to podobné jako s Iry, kdy jsme si poradili bez Honzy Kollera," našel Škorpil příměr. "I tenhle zápas ukázal, že máme žolíky v týmu," přitakal Ščasný.

Jako trenéra Mladé Boleslavi ho potěšil výkon jeho svěřence záložníka Matějovského. "Odevzdal výborný výkon, a to neříkám proto, že je z Boleslavi," upozornil.

Matějovského pochválil i Škorpil. "Sleduji ho od doby, kdy hrál v Boleslavi ještě v druhé lize. Vždy jsem ho měl za skvělého hráče a ve středu to potvrdil. Češi těžili z vysoce týmového výkonu, ale Matějovský vyčníval," podotkl bývalý kouč reprezentační jednadvacítky. "Úspěch se v Čechách ale neodpouští, i po tomhle zápase se najdou zlomyslníci, kteří budou dál čekat na další neúspěch," dodal.

Reklama

Související témata: