Hlavní obsah

Fotbalové derby Česka se Slovenskem rekreační fotbal nepřineslo

PRAHA

Před opakováním derby mezi Čechy a Slováky v kvalifikační skupině D se spekulovalo, zda zápas nenabídne jen průměrnou podívanou. Svěřenci trenéra Karla Brücknera si totiž postup na evropský šampionát zajistili v minulém zápase reprezentačního kalendáře na německé půdě, jejich soupeř už naopak o všechny naděje přišel. Čeští fotbalisté v sobotu na Letné ale po kvalitní podívané zvítězili 3:1 a mohli slavit se svými fanoušky další velký úspěch.

Článek

Český celek do utkání nastoupil sice s jistotou postupu v zádech, ale ve hře stále byla první příčka v kvalifikační skupině D, o kterou bojují svěřenci trenéra Brücknera na dálku s Německem. Slovenští fotbalisté naopak již před zápasem věděli, že se do Švýcarska a Rakouska příští léto nepodívají. „Každé utkání kvalifikace je stejně důležité. O tom, že by se jednalo o nějaký druhořadý zápas nemůže být ani řeč,“ odmítal po zápase slabší motivaci útočník Milan Baroš.

Ze strany východních sousedů se očekávalo, stejně jako ve více jak rok starém zápase na Tehelném Poli, více než maximální nasazení. Na vyhecované okamžiky ale nakonec došlo jen sporadicky. „Možná jen souboje Honzy Kollera se Škrtelem byly o něco ostřejší,“ všiml si český kapitán Tomáš Rosický.

Místo takřka bratrovražedných střetů utkání nabídlo spíše oboustranné ofenzívní snažení a dokonce moment pro kamarádské gesto. Spoluhráči ze Sparty, Karol Kisel na slovenské straně a Marek Kulič v družině Karla Brücknera, si zahráli na domácí Letné a po zápase si vyměnili dresy se shodným číslem osmnáct. Kulič si navíc jako střídající hráč připsal rozhodující druhý gól, ke kterému mu pomohly především důraz se štěstím.

Do náruče nešťastně vybíhajícího gólmana Čontofalského přistrčil místo míče slovenského obránce Marka Čecha a pohodlně skóroval do opuštěné branky. „To se musí. Oni zase chodí celý zápas tvrdě do Dina Kollera, fotbal je o osobních soubojích,“ nehledal výmluvy po zápase Kulič. Na jeho trefu ale dokázali hosté odpovědět hned vzápětí, když si míč do vlastní sítě nešťastně srazil střídající reprezentační debutant Michal Kadlec.

Rozehnal se zastal debutanta Kadlece 

Ten o poločase nahradil autora první branky ve slovenské síti Zdeňka Grygeru. „Já si myslím, že odehrál skvělý poločas. Kromě toho gólu nic nezkazil a že to tečoval, jak to tečoval, se prostě někdy stane,“ zastal se svého parťáka v obraně zkušený David Rozehnal, hrající v anglické Premier League za Newcastle.

S výkonem syna slavného otce, autora památné penalty z rozstřelu proti Francii v semifinále Eura 96, byl spokojený i kouč Brückner. Nadějný bek tak má šanci jít ve stopách Kadlece staršího a zahrát si na mistrovství Evropy příští léto. To bude pouze v televizi sledovat slovenský výběr, v sobotu na Letné ale svěřenci kouče Jána Kociana dokázali, že se s nimi musí do budoucna počítat.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.