Hlavní obsah

Čechův týden: Stá nula, Zlatý míč a sprcha v Římě

PRAHA/LONDÝN

Prožil týden plný událostí. O víkendu vychytal Petr Čech ve svém 180. utkání za Chelsea jubilejní 100. nulu v jejím dresu. V úterý si chtěl z Říma odvézt postup ze základní skupiny fotbalové Ligy mistrů, ale na Olympijském stadiónu dostal tři góly. A hned ve středu dopoledne se dozvěděl, že s náskokem 699 bodů vyhrál počtvrté za sebou anketu Zlatý míč České republiky za sezónu 2007/08.

Článek

Tušíte, kdo novinářskou anketu za minulou sezónu vyhrál?

Nevím, výsledky jsem ještě neviděl. Ale když voláte mně, tak tuším, že bych to mohl být já. Navíc když jsem vedl již po podzimní části...

Není to zdaleka vaše první individuální ocenění. Kam ho zařadíte?

Mezi všechny ostatní. Zlatý míč jsem vyhrál již několikrát. Jsem rád, že stále figuruji mezi hráči, kteří aspirují na vítězství. Dokazuje to, že jsem sezónu odehrál dobře. Těší mě to, jinak bych nebyl na nejvyšších příčkách.

Co se vám z minulé sezóny vybaví nejvíc? Nevydařené EURO nebo spíš porážku po penaltovém rozstřelu ve finále Ligy mistrů?

Bylo tolik věcí, hlavně zranění... Trochu jako na houpačce. Asi nejpodstatnější pro mě bylo, že jsem si zkorigoval zrak. Pak přišlo finále Ligy mistrů, z něhož se budu dostávat asi ještě dlouhou dobu. A nakonec EURO - stoprocentně největší zklamání celé sezóny! Národní tým určitě mohl dojít dál, než došel. A ani pro mě osobně to nebyl vydařený šampionát.

Jak s odstupem času vnímáte diskusi, která následovala po vaší chybě v posledním utkání ve skupině s Tureckem?

Snažil jsem se vypnout a nevnímat, co se dělo okolo. Určitá kritika mojí chyby byla samozřejmě oprávněná. Mě spíš překvapilo, že někteří lidé pozapomněli na to, co jsem dokázal během let předešlých. To přece nemůže jedna chyba změnit. Snažil jsem se připravit sám sebe na další sezónu, přestože mě některé reakce zklamaly.

První metou, kterou jste zdolal v nové sezóně, je stý zápas s čistým kontem v brance Chelsea.

Ne každému se to za jeden klub podaří. Jsem tady čtyři a půl roku a asi se mi vcelku dařilo. Sto zápasů je hodně a doufám, že tím ještě nekončím.

Pojďme k Lize mistrů. Jak nesete porážku 1:3 na hřišti AS Řím?

Věděli jsme, že si můžeme mezi prvními zajistit postup - a pro ten jsme si do Říma jeli. Zklamání z porážky je proto veliké, ale zbývají nám ještě dva zápasy, kdy to máme ve svých rukou.

Postup se vám oddálil. Jak těžké bude dostat se z této sprchy?

Porážky k fotbalu patří a tahle je nepříjemná hlavně tím, že se nám jistota odložila. Ale máme dostatečně kvalitní tým na to, abychom oba zbývající zápasy vyhráli. Postup by nám rozhodně neměl uniknout! Hned o víkendu hrajeme další zápas a nejlepším lékem je vítězství. S jednou porážkou se rozhodně vyrovnáme.

Můžete prozradit, jak na takovou porážku reagují dvě trenérské osobnosti? Současný kouč Chelsea Scolari a před ním Mourinho.

Nechci srovnávat. Je to jenom jejich věc, jak se chovají a jak koučují. Jako hráč ani nemám moc právo to hodnotit. Každý kouč pochopitelně umí udělat bouřku, když se prohrává a není spokojený...

Reklama

Související témata: