Hlavní obsah

Nikoli zlo, jen povinnost, tvrdí před kvalifikací s ochotníky Rada

Zdeněk Pavlis (Serravalle)Sport.cz

O nutném zlu trenér české reprezentace Petr Rada nemluví. Jen o povinnosti, která ho do San Marina zavála a jež mu velí, aby ve čtvrtém díle kvalifikace o postup na světový šampionát 2010 se svými svěřenci v ministátečku nad fotbalovými ochotníky ze San Marina vyhrál. Ničím jiným totiž středeční soupeř českého týmu není, neboť i jediný profesionál v jeho barvách Selva, jenž hraje v Itálii druhou ligu, se zranil a nastoupit nemůže.

Článek

Povinnost číslo jedna tedy zní - vyhrát. Povinnost číslo dvě přidává - neinkasovat a co nejvíc gólů fotbalovému trpaslíkovi nastřílet.  „Čisté konto bude svědčit o naší koncentraci, nastřílené branky o soustředění na hru,“ přitakává kouč českého nároďáku, hned však varovně přidává: „Ale pozor, tak snadné to zase nebude. Vždyť Poláci a Slováci tady víc než dva góly nevstřelili, Irové dokonce dali vítězný gól až v páté minutě nastavení. Jen Němcům zápas v předchozí kvalifikaci o EURO 2008 vyšel, na San Marinu si smlsli a nasázeli mu třináct branek.“

Trenér Rada kázal v garáži

Že by snad trpaslík ze San Marina mohl českou reprezentaci překvapit? Že by se postaral o senzaci a dokázal Radův výběr obrat o body?

„To si vůbec nepřipouštím. Naše mužstvo sice určitou obměnou prochází, ale fotbalovou kvalitu má a zápas zvládnout musíme,“ nebylo v Radovi ani stín pochybností, když rozmlouval na tiskové konferenci odbývající se garáži kousek od trávníku. V kapitánovi mužstva Tomáši Ujfalušim rovněž ne. „Musíme k utkání přistoupit odpovědně, což také uděláme,“ přísahá za sebe i spoluhráče.

Jediný profík San Marinu chybí

Z čeho by  tedy měl jít strach? Co mají ryzí amatéři ze San Marina ve svém repertoáru tak zvláštního, že se vzduchem vznáší tolik varování? Že všichni mluví ve stejném duchu: Vyhrát a rychle zmizet?!

„Dovedou kouskovat hru, vynutit si spoustu faulů, zdržovat, nepouštět protivníka do hry - to je jejich taktika. A i dopředu se snaží chodit a pokud se jim sebenepatrnější příležitost nabídne, dohrávají ji až do konce,“ má domácí výběr dokonale přečtený Petr Rada. Ví pochopitelně o tom, že Selva bude San Marinu scházet, doneslo se mu, že ani distancovaní krajní beci Mauro Marani a Valentini nenastoupí.

Kouč se smál: V jedenácti hrát budou

„Ale v jedenácti hrát budou,“ usmívá se a víc než na protivníka se soustřeďuje na svůj tým.

„Experimentovat se sestavou nebudu. V úvodu utkání určitě ne, protože jde o kvalifikační zápas, v němž na začátku hodně záleží,“ dodával Rada před dnešním, jenž jeho svěřenci absolvovali v dost nepříjemném chladu na stadiónu v Serravalle. Však si také čtyři z nich navlékli na hlavu kulichu, jak byli zimou zaskočeni.

Jedno však potvrdil - se dvěma útočníky na trpaslíka vyrukuje. „Mám čtyři, takže dva z nich vyberu,“ dělal ovšem tajemství s tím, na koho vsadí. S gólmanem pro středeční zápas to bylo totéž. „Zítka a Drobný jsou vyrovnaní, takže rozhodneme až ve středu dopoledne,“ smál se, až mu pára u pusy namrzala.

Středeční kvalifikační utkání se hraje od 20.30 h, soudcuje ho Estonec Kaasik, přímý přenos nakonec odvysílá ČT2.

Pravděpodobné sestavy
San Marino: Valentini - Bollini, Simoncini, Della Valle, Bacciocchi - Michele Marani, Vanucci - Bonini, Rinaldi, M. Vitaioli - Manuel Marani.
ČR: Zítka - Grygera, Ujfaluši,Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Kováč, Šírl - Baroš, Fenin.

Reklama

Související témata: