Hlavní obsah

Rada po kvalifikačním podzimu: Bodů jsem chtěl víc

Oddechl si, že národní tým povinnost splnil a kalendářní rok uzavřel s nadějí na postup na mistrovství světa 2010. Trenér fotbalové reprezentace Petr Rada nicméně po středečním vítězství 3:0 v San Marinu přiznal, že sedm získaných bodů ze čtyř úvodních zápasů jeho představám zcela neodpovídá. Hned úvodní dvojzápas příštího roku ve Slovinsku a se Slovenskem bude klíčovou zkouškou, v níž už jeho tým nemá nárok na zaváhání.

Článek

San Marino jste v klidu porazili, nicméně v zápase dvou rozdílných poločasů.

Někomu možná vadí, že jsme skórovali až po přestávce. Pro mě je podstatné, že jsme vyhráli a nepustili domácí do jediné šance. Proti Polsku i Slovensku si jich San Marino vytvořilo několik. Nechci to brát jako měřítko, ale bývají to ošidné zápasy a my ho zvládli.

Je pro vás důležité, že přezimujete na druhém místě skupiny?

Těší mě to, ale důležité jsou body. A těch jsme na podzim měli získat víc. Teď se pochopitelně musíme připravit na jaro, kdy nás čekají těžší soupeři.

Věříte, že mužstvo má na víc, než zatím v kvalifikaci předvedlo?

Tak to v každém případě! Situaci nám hodně zkomplikovala zranění kreativních hráčů Rosického a Matějovského, pak i Poláka. Bez těchto typů je hra složitější.

Můžete být tedy se startem kvalifikace spokojený?

Šli jsme do ní s tím, že určitá obměna kádru musí přijít. Někteří hráči v reprezentaci skončili, další v ní momentálně nejsou. Sami moc dobře víme, že nám chybělo něco navíc, abychom víc bodů získali. Pořád ale bojujeme o postup a já věřím, že až se někteří hráči uzdraví, nachystáme se a těžké zápasy zvládneme. Tak, jak jsme je v předešlých kvalifikacích zvládali.

Co vám ve hře národního týmu nejvíc chybí?

Měli bychom hrát ještě ofenzívněji a víc si věřit. Ve vlastní síly i vlastní kvalitu.

Z pěti zápasů, v nichž jste mužstvo vedl, byl nejlepší hned ten první v Anglii.

Jenže to bylo přátelské utkání, kdy na mužstvo není zdaleka takový tlak jako v kvalifikaci. Měli jsme i další dobré okamžiky, třeba druhý poločas se Slovinskem, zápas v Irsku nebo úvod duelu v Polsku, kde jsme se mohli ujmout vedení. Právě tam jsem však nakonec byl nejvíc zklamaný. Chybělo mi víc odvahy a hráčům jsem vytkl, že do toho měli dát víc.

Byť šlo jen o San Marino, příslibem může být mladý kanonýr Necid. Hned v premiéře skóroval.

Se Slavií si už něco prošel. Hráči ho hned vzali, i když s námi byl poprvé. S tím ale v reprezentaci není nikdy problém. Teď záleží na tom, jak se Tomáš popere s odchodem do Ruska. Slavia se snaží o prodloužení jeho hostování, což bych i já viděl jako pozitivní krok.

A může se právě Necid stát již během příštího roku nástupcem Kollera? Baroš jím zatím není a bez kanonýra nároďák strádá...

Budu si to jenom přát. Necid na to má - stejně jako další útočníci, kteří v reprezentaci jsou. Baroš odvádí hodně práce pro mužstvo, ale mít střelce, který ve skupině nasází pět, šest gólů, to je moc důležité.

Reklama