Hlavní obsah

Malé EURO by se přece jen mohlo konat v příštím roce, ovšem pouze s tuctem účastníků

Evropský šampionát fotbalistů do 21 let by se nakonec mohl v Maďarsku a Slovinsku přece jen konat v příštím roce. O evropský titul by ovšem podle zvažovaného návrhu, který má být projednán a případně schválen na zasedání výkonného výboru UEFA 17. června, nehrálo šestnáct týmů, jak se původně předpokládalo, ale pouze dvanáct celků.

Foto: FAČR

Když se dva Krejčí radují... Trenér Karel se svěřencem Ladislavem po výhře v Chorvatsku, kterou se jednadvacítka přiblížila postupu na malé EURO.

Článek

Po propuknutí koronavirové pandemie generalita evropského fotbalu odložila o rok nejen seniorské mistrovství Evropy, které se letos mělo konat ve dvanácti městech po celém kontinentu, ale i mistrovství Evropy žen a zároveň také evropský šampionát jednadvacítek.

Ten se měl uskutečnit v roce 2021 v osmi městech v Maďarsku a Slovinsku za účasti šestnácti reprezentačních celků této věkové kategorie od 9. do 26. června. UEFA chtěla jeho přeložením do roku 2022 zabránit termínové kolizi se seniorským mistrovstvím Evropy.

Nyní však dospěla k názoru, že odklad šampionátu jednadvacítek na rok 2022 sebou nese mnohá úskalí a problémy. Třeba s rozehráním kvalifikačního cyklu dalšího ročníku.

Na stole tudíž leží návrh, aby se mistrovství Evropy hráčů do 21 let hrálo v Maďarsku a Slovinsku přece jen v příštím roce, ovšem pouze za účasti dvanácti týmů namísto původně plánovaných šestnácti.

V praxi by to znamenalo, že se šampionátu zúčastní mužstva obou pořadatelských zemí - tedy Maďarsko a Slovinsko, dále vítězové devíti kvalifikačních skupin a společně s nimi tým, který bude nejlepší z celků na druhém místě.

„Návrhů se objevilo několik, proto čekáme na finální stanovisko UEFA. To by mělo padnout na zmíněném jednání výkonného výboru UEFA 17. června. Podle něho se pak zařídíme," reagoval na informaci tiskový mluvčí české jednadvacítky Martin Gregor.

Česká reprezentační jednadvacítka bojuje o postup ve 4. skupině. Po pěti odehraných zápasech mají Krejčího svěřenci na kontě 11 bodů a jsou v tabulce na prvním místě před Řeckem. To zatím získalo 10 bodů, ale má o utkání méně. Třetí Skotsko získalo v pěti střetnutích osm bodů, čtvrté Chorvatsko ve čtyřech zápasech nasbíralo bodů jen šest.

Návrat evropského šampionátu jednadvacítek k původnímu termínu v příštím roce sebou nese pochopitelně také mnohá úskalí. Tím největším je kolize se seniorským EURO, neboť řada mladíků z jednadvacítek se objeví v kádrech účastníků velkého evropského šampionátu.

Reklama