Hlavní obsah

Zraněný gólman Zítka se smiřuje s tím, že pro něj sezóna skončila

BRUSEL/PRAHA

Fotbalovému brankáři Danielu Zítkovi začíná docházet, že pro něj letošní sezóna možná předčasně skončila. Třiatřicetiletá opora Anderlechtu se pomalu sbírá z krutých následků pátečního ligového utkání proti Denderu, v němž si Zítka přivodil zlomeninu lýtkové kosti, přetrhl vazy v kotníku a navíc přišel o dva zuby. Teď v Belgii čeká na operaci kotníku, kterou by měl podstoupit na konci tohoto nebo na začátku příštího týdne.

Článek

Čas nyní tráví s dlouhou sádrou na noze na gauči v obývacím pokoji a ví, že jej po operaci čeká několikaměsíční rekonvalescence. "Náš doktor mi řekl, že to může trvat třeba čtyři až šest měsíců, takže raději počítám s tou horší variantou, abych pak třeba nebyl víc zklamaný. Třeba bych stihl posledních pár zápasů sezóny, ale nevím, jestli by mělo cenu takové riziko podstupovat," řekl v úterý Zítka.

Jeho zranění je pro slavný bruselský klub nyní hlavní událostí. Zítka je za téměř sedm let služeb v Anderlechtu téměř klubovou ikonou a jeho výpadek je pro "fialky" těžkou ránou.

Od nešťastného pátku se i Zítkovi čas začíná nesnesitelně vléct. Může jen ležet s nohou zvednutou do výšky, přijímá návštěvy, vyřizuje nespočet telefonátů. Je také odkázaný na pomoc manželky a shovívavě snáší, jak kolem něj vyvádějí jeho děti. "Hlavně manželka to teď má těžké, musí se starat o děti i o mě, jenže jsem opravdu nepohyblivý. Aspoň si ale všech můžu užít," hledal Zítka na současných útrapách alespoň nějaká pozitiva.

Datum operace se dozví ve středu

"Jinak to teď moc slavné není. Moc toho nenaspím, noha je oteklá, beru prášky na bolest. Zrovna dneska má přijet doktor a dá mi nějaké jiné, protože po těch prvních mi nebylo moc dobře," popisoval Zítka, který v posledních dvou kvalifikačních zápasech proti Slovinsku a San Marinu v brance české reprezentace zaskočil za Petra Čecha.

Středa pro Zítku bude důležitým dnem. Do Bruselu za ním přijede uznávaný odborník z Antverp, který po prohlídce usoudí, kdy nastane ten pravý den na operaci Zítkova pochroumaného kotníku. "Kotník je na tom nejhůř. Zlomenina není vážná, sroste to za měsíc, o zubech ani nemluvím. Ale vazy v kotníku jsou poškozené opravdu hodně. Do poslední chvíle jsem věřil, že to tak zlé nebude, ale operace je nevyhnutelná," uvedl Zítka.

V současné době jde o to, jak rychle se dostane na operační sál. "Kotník je totiž hodně oteklý a lékaři by raději počkali na to, až to trochu splaskne. Takže si myslím, že na operaci půjdu na konci tohoto týdne, nebo možná až někdy kolem pondělí," řekl Zítka.

Zítku čeká náročná rehabilitace

V duchu se už připravuje na náročnou rehabilitaci. "Bude to dlouhé, ale ještě nikdy jsem s nohou nemarodil, tak mě to asi jednou potkat muselo. Ale neřekl bych, že šlo o nějakou únavu materiálu, spíš to byl takový smolný pád," podotkl Zítka, jehož nejtěžším zraněním dosud byla zlomenina ruky. Tu utrpěl téměř na den přesně před čtyřmi lety. "Ty konce roku mi nějak nevycházejí," posteskl si zkušený brankář.

Současné zdravotní trable hodně narušují i jeho plány na Vánoce. Zítka se sice dle tradice vypraví domů do Havířova, ale místo autem bude i s rodinou cestovat letecky a v České republice stráví mnohem více času než normálně. "Nemá cenu, abych jel do Čech a za týden se vracel zpátky do Belgie. Stejně po té operaci tak tři až čtyři týdny toho nebudu moc dělat. Takže budu odpočívat doma a do Bruselu pojedu, až mi sami zavolají," vysvětlil Zítka.

Bude si však muset odepřít své oblíbené koníčky, kterými si na Moravě tradičně zpestřoval svátky. "Lyžovačky, hokeje, fotbálky v hale, to půjde letos mimo mě, i když jsem se na to tolik těšil. Letos to budou takové vánoce ležící-sedící," dodal Zítka.

Reklama

Související témata: