Hlavní obsah

Mladí fotbalisté by měli herní maturitu složit ještě doma

PRAHA

Na názoru, že některé odchody mladých hráčů byly předčasné, se shodli oslovení trenéři Petr Rada a Karel Jarolím i Vladimír Šmicer. Hráčský agent Pavel Zíka v podstatě také. „Pokud tito mladí hráči nehrají, zřejmě pro ně přestup v tu chvíli nebyl dobrou volbou. Víc by jim prospělo, kdyby se vyhráli doma, jako třeba Marek Suchý nebo Marek Střeštík," míní trenér reprezentace Petr Rada.

Článek

Kouč Slavie Karel Jarolím měl ve stříbrném týmu Suchého a Jandu, nepočítáme-li Gecova, který hostoval v Kladně. „Nelze říct jednoznačně, že hráči by neměli odcházet tak mladí, je to individuální. Ale u těch, kteří šli ven a nehrají, to asi chtělo počkat. Herní maturitu by měli složit doma. V tomto věku by měli hrát a hrát, protože jen zápasy je obohatí a výkonnostně jdou nahoru,“ míní Jarolím.

Trenér reprezentace Petr Rada přidává: „Pokud tito mladí hráči nehrají, zřejmě pro ně přestup v tu chvíli nebyl dobrou volbou. Víc by jim prospělo, kdyby se vyhráli doma, jako třeba Marek Suchý nebo Marek Střeštík. Správnou cestou šel Martin Fenin, kterého Frankfurt chtěl, dal mu prostor a on šanci využil. Určitě je velká škoda, že nehrají Jan Šimůnek, Ondřej Mazuch nebo Luboš Kalouda. Kluby, které hrají třeba Ligu mistrů, raději koupí hotového hráče, než aby riskovali s mladíkem.“

Zkušený slávistický záložník či útočník Vladimír Šmicer považuje předčasný odchod dokonce za fotbalovou smrt... „Opravdu si to myslím. Ti kluci ztrácejí dva i více fotbalových roků a to je škoda. Může to fotbalově zabít sebevětší talent. V naší lize není tak těžké zazářit, když má mladý kluk talent. Klub i on najednou vidí velké peníze, ale už nepřemýšlejí, jestli to je dobře i po fotbalové stránce. Pro velký zahraniční klub to není až tak velká investice a tolik mu nevadí, že hráč vysedává na tribuně. Určitě by bylo pro mladé lepší, kdyby výkonnostní růst dva tři roky potvrzovali doma a odcházeli vyzrálejší. Vyhnuli by se pak rozčarování, že venku nehrají, protože konkurence v zahraničním klubu i soutěž samotná jsou o třídu i dvě výš, než na co momentálně mají.“

Agenti hráčů jsou často kritizováni, že hráče prodávají příliš mladé jen kvůli penězům. „Není to pravda. Tlačí nás do toho kluby, které potřebují peníze. Česko je zemí, která bude i nadále vychovávat a prodávat. Pro mne, jako manažera, je lepší nabízet hráče, který je talentovaný a má něco odehráno. Pokud to mohu ovlivnit, snažím se vybrat vhodný klub, kde mladý hráč dostane šanci, jako tomu bylo v případě Petra Čecha a Martina Fenina,“ tvrdí Pavel Zíka, šéf agentury Sport Invest International.

Reklama