Hlavní obsah

Ujfaluši: Chci vyhrát oba zápasy, těžší to bude ve Slovinsku

Kapitán reprezentace Tomáš Ujfaluši oslavil narozeniny a na úterním srazu před pokračováním kvalifikace popsal, s jakým výsledkem kvalifikačního dvojzápasu by byl spokojený.

Článek

Dny srazů fotbalové reprezentace před jarním pokračováním kvalifikací se zpravidla kříží s vašimi narozeninami, teď i s těmi jednatřicátými. S mužstvem jste slavili už předem U ševce Matouše...

Byli jsme na večeři. V klidu. Pokecali jsme. Byl to ideální den pěkně završený po vyhlášení Fotbalisty roku.

Ale nemine vás určitě ani tradiční oficiální posezení s týmem v hotelu?

Obyčejně oslavenec dostane dort. Ale nejlepší je zpívání. A to, jak to celé pan Dudl (vedoucí mužstva - pozn. aut.) uvádí. To se snad ani nedá popsat (úsměv).

Stihl jste slavit i se spoluhráči v madridském Atlétiku?

Vůbec, tam se to nenosí. Ve Florencii to bylo jiné. Chodilo se běžně každé dva týdny na společnou večeři. Že kabina drží spolu, bylo pak znát i na hřišti. Ve Španělsku jsem za osm měsíců nic takového nezažil. Španělé se drží zvlášť, pak jsou tam Argentinci. Vedle nich já, Řek Seitaridis, nebo Holanďan Heitinga a další cizinci. Ale teď to zkusím zavést. Pozvu na večeři celé mužstvo.

Nejdříve vás však čekají kvalifikační zápasy...

Podle mě klíčové. Pokud oba vyhrajeme, bude to velmi dobrá situace. Budeme to mít ve svých rukou.

Které z těch dvou utkání – ve Slovinsku, nebo se Slováky – bude při pohledu na kádry soupeřů těžší?

Asi to první ve Slovinsku, přece jen je to venku. Budeme muset hrát víc zezadu než na podzim doma. Se Slovenskem to bude jiný zápas, útočit budeme zase my. Snad přijdou lidi a pomůžou.

Dvě výhry by znamenaly první místo...

To je náš cíl.

V čem budou Slovinci nebezpeční?

Hlavně vpředu. Novakovič má formu, dává góly. Na podzim doma dostali dost prostoru, to jim teď dovolit nesmíme. Vzadu musíme být v pěti šesti. Hlavně nedostat gól. A věřím, že se prosadíme i vpředu. Chci tři body, ale samozřejmě bude záležet na okolnostech. Pokud to nepůjde, tak bych se třeba nezlobil ani po remíze.

Dá se na ně vyrukovat se dvěma útočníky?

Proč ne. Může to být lepší, Bary a Svěrky už tak pár minut hráli v Maroku. Proč to nezkusit zase. A uvidí se.

Tři jejich hráči jsou vykartovaní. Chybí jim i zraněný brankář Handanovič. Je to velká výhoda?

Může být, ale není to pravidlo.

Jak moc jste věřil odhadům, že na tyhle zápasy už bude k dispozici Tomáš Rosický?

Po minulém srazu při zápasu v Maroku jsem s ním mluvil a zdálo se, že by to mohlo být reálné. Ale stává se, že po zranění a delší pauze přijde problém s další části těla, jako teď u něj s třísly. Podstatné je, že Tomášovi drží podkolenní šlacha.

Ve španělské lize jste před týdnem chyběl také pro zranění. Už jste v pořádku?

Měl jsem přetažený lýtkový sval, bolest vystřelovala do podkolenní šlachy. Problémy mám pořád, ale už znám své tělo natolik, abych posoudil, jestli můžu hrát. Zase tak vážné, že bych nemohl nastoupit, to není. Na Mallorce už jsem to o víkendu zkusil.

Ale po prohře 0:2 se vám vzdálilo místo zaručující vytouženou kvalifikaci Ligy mistrů, ztrácíte pět bodů. Není z toho v klubu mizerná nálada?

Není, měli jsme předtím dobrou sérii. Věřím, že to čtvrté místo nakonec uděláme. Zatím je na něm Villarreal, ale ten na těžké soupeře, které my už máme za sebou, teprve narazí.

Vy jste jednoho z nich – Barcelonu – nedávno porazili 4:3...

Přestříleli jsme je. Oba naši útočníci Agüero i Forlán měli skvělý den.

Reklama