Hlavní obsah

Rozhodčího pro duel se Slovenskem čeští fotbalisté dobře znají

PRAHA

Velmi dobře známý je pro český fotbal sudí Alberto Undiano Mallenco, jenž bude rozhodovat středeční zápas světové kvalifikace proti Slovensku. Pětatřicetiletý Španěl totiž v minulosti řídil pohárové zápasy Sparty Praha, před třemi týdny pískal zápas Ligy mistrů mezi Juventusem a Chelsea, ale také dvě utkání českého výběru na MS dvacítek v Kanadě v roce 2007. Žádný český celek však pod jeho vedením ještě nikdy nevyhrál.

Článek

Mallenco začal s pískáním velmi brzy a už v šestadvaceti rozhodoval nejvyšší španělskou soutěž. Před dvěma lety se zařadil do kategorie Elite a začal řídit zápasy Ligy mistrů. Sudí, jenž figuruje na seznamu rozhodčích pro světový šampionát 2010, pískal také v roce 2004 kvalifikaci Ligy mistrů mezi Apoelem Nikósie a Spartou Praha (2:2) nebo domácí duel stejného českého klubu v Poháru UEFA proti Galatasarayi Istanbul (0:3).

Na mistrovství světa dvacítek v roce 2007 řídil ve skupině zápas českého mužstva proti Korejské republice (2:2) a také finále s Argentinou (1:2), v němž ukázal deset žlutých karet.

O tom, že napomínáním příliš nešetří, svědčí jeho průměr sedmi karet na zápas ve španělské lize. Na druhou stranu má pověst sudího, jenž dokáže dát hře plynulý spád. Jeho oblíbeným rčením je, že fotbalový zápas je jako meloun - nikdy nevíte, co je uvnitř, než ho otevřete.

V Praze mu budou asistovat krajané Martinez Ibaňéz a Juste Jimenéz, jako čtvrtý rozhodčí byl nominován Carlos Goméz.

Reklama

Související témata: