Hlavní obsah

Flamendři už šály nepropagují, nároďák čeká na vládce

PRAHA

Ještě minulý týden jste mohli na webu fotbalového svazu najít trojici Baroš, Kováč, Fenin, jak propaguje E-shop národního týmu. Teď jejich místo s šálou a čapkou zaujal osamocený Suchý. Tento detail ilustruje situaci v reprezentaci. Šest hříšníků bylo za akci po prohře se Slovenskem vyloučeno, příslibem jsou mladíci. Zatím však není trenér, který by dával nároďák dohromady.

Foto: Jan Tauber, fotbal.cz

Novou fanouškovskou kolekci již nepředvádějí Milan Baroš a Radoslav Kováč.

Článek

Byli to Radovi vyvolení, ale teď z nich jsou reprezentační bezdomovci. Přišli nejen o vyloučenou šestici spoluhráčů Ujfaluši, Baroš, Kováč, Fenin, Matějovský a Svěrkoš. Nemají ani trenéra, protože Petr Rada byl po fiasku se Slovenskem odvolán a celý realizační tým s ním. Nový kouč se teprve hledá, a tak v rozehrané kvalifikaci mistrovství světa 2010 není nikdo, kdo by měl sledování reprezentantů a doplnění kádru v popisu práce...

Těžko se v nastalém bezvládí hledají pozitivní zprávy. Jedna přece jen přišla - z Ruska. Kanonýr Jan Koller připustil, že v případě nouze by ještě zvážil návrat do reprezentace. „Neřekl jsem, že bych se vrátil. Není to navíc jen otázka pro mě, ale především pro nového trenéra národního mužstva. Ten musí říct, jestli by o mne měl vůbec zájem,“ prohlásil Koller diplomaticky v rozhovoru pro Právo.

V pátek dal Koller gól Chimki Moskva a se Samarou se vyhřívá v čele tabulky ruské ligy. Není sporu o tom, že stále má nároďáku co dát, přesto si Dino vede svou. „Případný návrat je především otázkou mého zdraví a sportovní formy. Když mi to nepůjde, nemá smysl, abych jezdil. Dobré útočníky pořád máme. Záleželo by i na tom, zda by se ti suspendovaní vrátili. Když se sejdou z mého pohledu příznivé okolnosti, budu to zvažovat. Můj návrat by měl smysl jen tehdy, pokud bych byl pro mužstvo užitečný.“

V Dánsku se trefil Sionko

Užitečný by Koller určitě byl. Mužstvo po jeho odchodu nenalezlo žádného hráče, který by byl v kvalifikaci schopný vstřelit víc než jeden gól. Ani o víkendu to žádná sláva nebyla. Z pozůstalých reprezentantů se v klubovém dresu trefil pouze Libor Sionko. Pro záložníka FC Kodaň to byl zásah o to důležitější, že přišel v utkání, k němuž po čase znovu vyběhl v základní sestavě.

S útočníky je vůbec potíž, protože z kvarteta původně povolaného na dvojzápas se Slovinskem a Slovinskem zbyl po pitce U ševce Matouše pouze Tomáš Necid. Mladý exslávista se po přestupu do Moskvy nadějně drží v sestavě CSKA, svůj obávaný brankostroj však zatím nespustil.

Roman Bednář momentálně v Anglii nehraje a těžko soudit, jestli se minule dodatečně povolaný jablonecký David Lafata posune po příchodu nového kouče mezi reprezentační stálice. To je jen malý otazník, v souvislosti s reprezentací bude nejdřív nutné vyřešit otázky mnohem zásadnější...

Brankáři:
Petr Čech - Třikrát inkasoval a přestože Chelsea vedla už 4:0, musela být moc a moc ráda, že Bolton porazila aspoň 4:3...
Jaroslav Drobný - Dělal, co mohl, Hertě se však přestalo dařit. Porážka 0:2 v Hannoveru do jejích plánů na titul nezapadá.
Martin Vaniak - V derby se Spartou (1:1) ukázal, v čem je pro Slavii klíčový. Za stavu 0:1 kryl gólovou střelu Kucky, tím položil základ k remíze.
Obránci:
Zdeněk Grygera - Zahrál si až od 74. minuty. Stihl vyfasovat žlutou kartu a jeho Juventus prohrál na hřišti FC Janov 2:3.
Marek Jankulovski - Hrál celý zápas a vypracoval gól, kterým AC Milán rozhodl na hřišti Chieva (1:0). Druhý Juventus je už na dohled.
Michal Kadlec - Hrál dobře, Leverkusen přesto jen remizoval s Brémami 1:1. V podnájmu v Düsseldorfu tak Bayer pokračuje ve výprodeji „domácích“ bodů.
Zdeněk Pospěch - Přihrál na gól krajanu Sionkovi a FC Kodaň doma v pohodě porazil Vejle 4:1.
David Rozehnal - Po dvou měsících dostal šanci v základní sestavě a přinesl Laziu štěstí. Ve vypjatém římském derby porazilo AS 4:2.
Marek Suchý - Také jemu se derby povedlo. Dokázal přitvrdit, čímž eliminoval fyzické přednosti letenských útočníků.
Záložníci:
David Jarolím - Nehrál kvůli disciplinárnímu trestu, Hamburk bez svého kapitána prohrál 0:1 ve Stuttgartu a ztratil tak v boji o titul.
Jaroslav Plašil - Byl výraznou postavou Pamplony, která prchá od sestupových příček. Podílel se na prvním gólu, Osasuna porazila Bilbao 2:1.
Jan Polák - Dostal sice žlutou kartu, ale to mu až tak nevadilo. Anderlecht po výhře 1:0 nad FC Bruggy dál vede belgickou ligu.
Libor Sionko - Po delším čase znovu nastoupil v základní sestavě FC Kodaň a odměnil se gólem, kterým zpečetil vítězství 4:1 nad Vejle.
Radek Šírl - Po zranění ze Slovinska stále nehraje, Petrohrad remizoval s Permem 0:0.
Útočníci:
Roman Bednář - Nenastoupil, West Bromwich remizoval na hřišti Portsmouthu 2:2.
David Lafata - Jablonec neměl svůj den. Prohrál v Brně 0:1 a ani jeho střelec se nijak zvlášť nepředvedl.
Tomáš Necid - Po zranění Vágnera Lova se vešel do základní sestavy. Byl nebezpečný, ale gól nedal. CSKA porazil v moskevském derby Lokomotiv 4:1.

Reklama