Hlavní obsah

Povolat na podzim na reprezentační srazy třicet hráčů? Trenér Šilhavý řeší dilema

Praha

Přesný jízdní řád má česká fotbalová reprezentace na nastávající podzim už daný. Dva zápasy Ligu národů v zářijovém termínu, dva v říjnovém oknu a k tomu navrch přípravné utkání na Kypru, tři střetnutí v listopadovém termínu, přičemž hned první proti Německu bude hodně prestižní. A to přesto, že v Lipsku půjde 11. listopadu rovněž jen o přípravu... „Blok tří reprezentačních zápasů bude představovat záběr hlavně pro kluky, kteří budou hrát se svými kluby i evropské poháry,“ uvědomuje si trenér národního týmu Jaroslav Šilhavý, že nebude vůbec snadné se s nachystaným programem vyrovnat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jaroslav Šilhavý a Ondřej Čelůstka.

Článek

Tři zápasy odehrané v průběhu jediného týdne budou představovat pro reprezentaci zatím nepoznané novum. Náročnější o to víc, že v říjnovém a listopadovém termínu půjde vždy ve dvou utkáních o body do Evropské ligy národů.

V říjnu v Izraeli a Skotsku, měsíc nato doma při odvetách s týmy Izraele a Slovenska.

Podzimní program české fotbalové reprezentace:
4. září: 20:45 Slovensko - ČR (Liga národů)
7. září: 20:45 ČR - Skotsko (Liga národů)
7. října: Kypr - ČR (příprava)
11. října: 20:45 Izrael - ČR (Liga národů)
14. října: 15:00 Skotsko - ČR (Liga národů)
11. listopadu: Německo - ČR (příprava)
15. listopadu: 20:45 ČR - Izrael (Liga národů)
18. listopadu: 20:45 ČR - Slovensko (Liga národů)

„Nebude to nic jednoduchého. Zejména, když si uvědomíme, že někteří kluci budou hrát se svými kluby nejen ligové soutěže, ale i evropské poháry, takže budou muset týden co týden zvládnout tři zápasy," připomíná trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý nahuštěný fotbalový podzim.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český trenér Jaroslav Šilhavý během utkání kvalifikace ME 2020 s Kosovem.

„A pak přijde říjen a listopad s reprezentačními srazy a zase s blokem tří utkání během jediného týdne. Přitom my reprezentační trenéři samozřejmě nemůžeme ovlivnit kondiční přípravu hráčů, natož abychom mohli mluvit do jejich herního vytížení v klubech. Nezbývá proto než věřit, že nominovaní reprezentanti přijedou na srazy připravení a zápasy zvládneme."

Navíc zatím není jisté, zda UEFA povolí, aby vzhledem k většímu počtu zápasů mohli trenéři nominovat víc hráčů, než bylo dosud obvyklé.

„Uvidíme, jaké informace přijdou, ale zatím nejsme ani my sami rozhodnuti. Pravdou je, že jsme o možnosti rozložit zatížení na víc hráčů už uvažovali. Má to však svá pro a proti... Nominovat kupříkladu třicet kluků a pak některé z nich vůbec nevyužít? Dilema, o němž se musíme ještě poradit a rozhodnout," přemýšlí kouč národního týmu poté, co už zná přesný jízdní řád podzimu.

Reklama