Hlavní obsah

Hráči ani trenéři problém v koučích Haškovi a Brücknerovi nevidí

PRAHA

Hlavní kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek, jako poradce bývalý reprezentační trenér Karel Brückner - toto spojení považují v současné situaci reprezentanti a experti za dobré a vůbec v tom nespatřují nějaký problém.

Foto: fcviktoria.cz

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vlevo) si plácá s místopředsedou Miroslavem Křížem během golfového turnaje osobností v Plzni-Dýšině, přihlíží trenér Karel Jarolím.

Článek

Nejvážnější kandidát a Haškův favorit na post reprezentačního trenéra Karel Jarolím, který místo nepřijal, to vnímá tak, že bylo nutné udělat rychlé rozhodnutí. "Dobrá volba, nedobrá volba? Bylo třeba jednat rychle a z toho to vycházelo. Ivan (Hašek) to bere jako dočasné krizové řešení. V současné situaci mu nejvíce záleží na tom, aby kvalifikace dopadla dobře. Jistě spoléhá na to, že ostatní, stejně jako on, pro zdar udělají maximum," řekl Jarolím.

Návrat Brücknera do realizačního týmu vidí jako dobrou volbu. "S těmi zkušenostmi, které má, mu jistě pomůže. Věci s ním bude určitě konzultovat a to může být jen ku prospěchu," dodal trenér Slavie.

Bývalý reprezentant a kapitán stříbrného týmu z mistrovství Evropy 1996 v Anglii Miroslav Kadlec si myslí, že mnoho lepších trenérů a kombinací, než která z dnešního jednání vzešla, není. "Ovšem Ivan Hašek si musí sám odpovědět na to, zda takto náročnou práci zvládne. Já osobně v tomto kumulování dvou funkcí problém nevidím. Záleží jen, jak se dají všichni dohromady a rozdělí si kompetence," řekl Kadlec.

Situaci v kvalifikační skupině je otevřená

Ten nevidí rozhodně ztracený ani postup na mistrovství světa. "Kvalifikace sice z našeho pohledu není ideálně rozjetá a když nevyhrajeme na Slovensku, tak bude zřejmě po nadějích. Ale vedení reprezentace má svá specifika. Bude záležet na tom, aby Hašek dokázal přesvědčit hráče a během tří dnů je naladil na důležitý zápas a určil taktiku. Myslím si, že je to v silách celého trenérského týmu, neboť nejen Hašek, ale i Bílek a Brückner jsou nesmírně zkušení. Hodně ale bude záležet také na tom, aby nebylo hodně zraněných hráčů," dodal Kadlec, jenž vidí situaci v kvalifikační skupině otevřenou.

"V současné době může každý porazit každého. Záleží jen na maličkostech, třeba jedné povedené standardní situaci. Tak jako jsme doma se Slovenskem prohráli, můžeme stejně v Bratislavě zvítězit," tvrdí Kadlec.

Kumulace dvou funkcí není podle bývalého internacionála Václava Daňka právě ideálním řešením. "Je to dost silné kafe. Na jedné straně bylo vyplněno to, co si spousta lidí přála a čekala, ale nevím, jestli to je úplně nejvhodnější kombinace. Ivan Hašek bude sedět na dvou židlích a sám jsem zvědav, jak to bude fungovat," řekl Daněk.

Zajímavé řešení

Ačkoliv to nepovažuje za šťastné řešení, dopředu úspěšnost tohoto projektu nezavrhl. "Nejeví se mi to ideální, ale já zároveň ani netvrdím, že to je krok zpátky. Ivan je určitě schopný kouč. Jde o to, že skloubit obě funkce najednou je hrozně těžké. Reprezentační trenér by se tomu podle mého názoru měl věnovat na plný úvazek," dodal Daněk.

Jeden z mladých hráčů v reprezentačním kádru Marek Suchý hodnotí situaci jako zajímavé řešení. "Veřejnost dala najevo, že chce Jarolíma, ale po jeho odmítnutí moc možností asi nebylo a podle mého mínění to není špatné rozhodnutí. Pod trenérem Brücknerem jsem nikdy nehrál, ale rozhodně jeho zkušenosti mohou týmu pomoci," řekl slávistický obránce.

Opora bundesligového Hamburku David Jarolím dnešní rozhodnutí považuje za dobou volbu. "Já si myslím, že variant moc nebylo. Do konce kvalifikace přicházejí k týmu zkušení trenéři. Je to výjimečná situace. O panu Brücknerovi se mluvilo. Má plno zkušeností s tímto týmem, všechny hráče zná, já jeho návrat rozhodně vítám," řekl David Jarolím.

Kadlece jmenování Haška nepřekvapilo

Obránce Leverkusenu Michala Kadlece prý dočasné jmenování Haška na trenérský post příliš nepřekvapilo. "Před tím se sice počítalo, že přijde pan Jarolím, ale když to nevyšlo, tak tohle považuju za optimální řešení," řekl Kadlec. Nevidí problém v tom, že Hašek své úsilí musí rozdělit mezi post trenéra a předsedy svazu.

"Určitě velmi dobře ví, co dělá, navíc se obklopil silným realizačním týmem, který mu také hodně pomůže. Jsem rád, že se vrací také pan Brückner, jemuž by role poradce mohla být střižená na míru. Ze Sparty navíc dobře znám i trenéry Bílka a Stejskala. Hlavně je dobře, že ty spekulace o trenérovi skončily a všichni se můžou soustředit jen na práci samotnou," řekl Kadlec.

Čtyřiadvacetiletý zadák si od změn v realizačním týmu reprezentace slibuje, že můžou tým ve finiši kvalifikace probrat. "Sami dobře víme, jaká je situace, o co běží. Když vyhrajeme na Slovensku, zase se šance zvýší. Uvidíme ale až po tom zápase, jestli ty změny prospěly," dodal Kadlec.

Reklama