Hlavní obsah

Matějů netají, že chce z Brescie po sestupu pláchnout. I kvůli další reprezentační šanci

Praha

Netají, že by chtěl z Brescie pláchnout. Jeho mužstvo ze Serie A sestoupilo a hrát o soutěž níž se českému legionáři Aleši Matějů příliš nechce. Zvláště teď, kdy si na čtyřiadvacetiletého obránce, který prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry, vzpomněl kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý a povolal ho poprvé do reprezentace. „Samozřejmě že bych chtěl v národním týmu zůstat, ale to záleží na spoustě okolností. I na tom, kde budu v příští sezoně působit a jak budu hrát,“ uvědomuje si Matějů, že z italské Serie B by nebyly návraty do reprezentačního výběru tak snadné.

Aleš Matějů si užívá premiérovou pozvánku do fotbalové reprezentace a věří, že změní působištěVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Přípravu na novou sezonu ovšem začal v Brescii, kde společně s ním působí i další český fotbalista Jaroslav Zmrhal. Společně z nejvyšší soutěže sestoupili, otázkou ovšem je, zda budou společně bojovat i o návrat.

„Chtěl bych změnit působiště," přiznával Matějů, když se objevil na srazu fotbalové reprezentace, která se v Praze chystá na vstup do Ligy národů.

Foto: Sport.cz

Aleš Matějů v dresu Brescie.

„Vím, že můj odchod záleží na spoustě okolností, ale věřím, že by se to povést mohlo. Ať už odejdu, nebo v Brescii zůstanu, musí se tým semknout, pokud se chce vrátit do Serie A. Krev je tam čistá, takže mužstvo by návrat zvládnout mělo. Ať se mnou nebo beze mě."

V původní nominaci na kvalifikační zápasy na Slovensku a doma se Skotskem ani tentokrát Matějů nefiguroval, když se však pro zranění omluvil Filip Novák z tureckého Fenerbahce, konečně se dočkal první nominace i on.

„S trenérem Šilhavým jsme byli v kontaktu delší dobu. Chápal jsem, že neměl důvod v reprezentačním kádru něco měnit, když mužstvo šlapalo a postoupilo na EURO. Navíc i konkurence v zadních řadách je obrovská. Jak na obou stranách obrany, tak na místech stoperů. Pomohlo mi zranění Filipa Nováka, což je příjemné pro mne a pochopitelně nepříjemné pro něho," připomněl omluvenku legionáře z Fenerbahce, který se už ale na trávníky vrátil a v pondělním přípravném zápase proti Antalyasporu na závěrečnou půlhodinu nastoupil.

Matějů pochopitelně s národním týmem v Praze zůstává a věří, že by ke startům v mládežnických reprezentacích mohl připsat i premiérové minuty v dresu áčka.

„Právě to, že jsem prošel všemi mládežnickými týmy, mi na mém prvním srazu pomáhá. Vždyť teď je v národním mužstvu spousta kluků, se kterými jsem v minulosti hrál," vzpomněl hned na společné zápasy se Schickem, Janktem, Součkem, Ševčíkem či třeba Kalvachem.

Foto: FAČR

Trenér Jaroslav Šilhavý (druhý zleva) v kruhu realizačního týmu.

„Konkurence v reprezentaci je velká, na krajích obran obzvlášť. Ale budu připraven na oba zápasy, které nás čekají, protože bych chtěl mužstvu pomoci. Záleží samozřejmě na trenérovi, zda nastoupím na minutu nebo celých devadesát minut. Pro mě by byl už start za reprezentaci super," nechal se slyšet Matějů a netajil, že by byl moc rád, kdyby jen u premiéry v národním týmu nezůstalo a v budoucnu se objevil v nominaci zase.

Reklama

Související témata: