Hlavní obsah

Covid straší reprezentaci před cestou do Izraele a Skotska dál, náhradní tým ale nebude

Praha

Kalvárie, kterou si česká fotbalová reprezentace prožila při zářijovém vstupu do nového ročníku Ligy národů na Slovensku a poté doma proti Skotsku, by se tentokrát opakovat neměla. „Žádný rezervní tým nechystaný nemáme,“ je před cestou k přípravě na Kypr a poté k duelům Ligy národů v Izraeli a ve Skotsku přesvědčen první muž českého fotbalu Martin Malík, že do detailu precizovaná hygienická opatření zabrání tomu, aby se nemuselo narychlo tvořit nové mužstvo, jako tomu bylo před měsícem v Olomouci. „I statisticky je málo pravděpodobné, že by podobná kalvárie postihla dvakrát po sobě právě nás,“ utěšuje se.

Nová koronavirová opatření ve fotbalové reprezentaci. Izolace a hráčské kartyVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

„Nedovedu si vůbec představit, že bychom uvízli někde v cizině a musel by být povolaný další tým," přidával se ostatně i reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý před rázováním Evropou, na které se vydá se svými svěřenci už příští úterý.

Nejdříve se zastávkou na Kypru, kde ve středu 7. října sehrají přípravu s tamním reprezentací, aby se z Afroditina ostrova vydali do Izraele k zápasu Ligy národů, který je na programu v neděli v Haifě.

Právě Izrael je přitom strašákem pro všechny soupeře, neboť koronavirová pandemie tam právě v těchto dnech exploduje s nebývalou intenzitou. Proto celostátní karanténa, proto komplikovaný vstup do země, proto zavřené hotely a restaurace a pro tamní občany striktní zákaz vzdalovat se od místa bydliště na víc než tisíc metrů.

„Dostali jsme sice výjimku, takže do Izraele přiletět můžeme, ale tím naše povědomí o tamní situaci končí. Na obhlídku nikdo nemohl, hotel nám byl přidělen a bude se otvírat jen kvůli nám, protože jinak jsou všechny zavřené. Totéž platí pro restaurace, které nevaří, což znamená dopravit na místo i veškerý proviant," líčí Malík, co všechno musí lidé kolem národního týmu řešit.

Trenér Jaroslav Šilhavý povolal nováčka Tomáše Petráška. Proč si vybral obránce z Čenstochové?

Sport.cz, FAČR

Alespoň trochu nápomocná by jim měla být fotbalová Plzeň, která pobývá v Izraeli v těchto dnech, neboť na ni čeká čtvrteční play off Evropské ligy proti Beer Ševě.

Plzeň pomůže radami

„Jsme s generálním manažerem Viktorie domluveni, že nám předá veškeré informace o aktuální situaci i o tom, co by nás mohlo v Izraeli překvapit," věří předseda českého fotbalu v plzeňskou pomoc.

Hned druhý den po nedělním střetnutí se reprezentace přesune na druhý konec Evropy, neboť ve středu 14. října hraje ve Skotsku.

„I tento transfer bude hodně náročný," připomíná trenér Šilhavý, jak strastiplná mise na jeho celek čeká. Proto na ni bere nikoli obvyklých třiadvacet hráčů, ale pro jistotu hned o tři víc. „To pro případ, kdyby se přece jen něco událo a u některého hráče se objevil pozitivní nález. Navíc budou v pohotovosti i všichni náhradníci."

Na hráče a celý realizační tým čekají v následujících dnech minimálně tři testy na covid. Nejprve při pondělním srazu, poté před zápasy v Izraeli a Skotsku.

Tři testy, u někoho i čtyři

„Abychom eliminovali jakékoli riziko nákazy, podstoupí hráči a celý realizační tým první kolo testů hned při příchodu na sraz. A dokud nebudeme znát výsledky, budou izolováni na pokojích," prozradil Malík jedno z opatření přijatých po zářijové pohromě způsobené masérem národního týmu. Umocněnou tím, že přišel do bezprostředního kontaktu s Tomášem Součkem a Patrikem Schickem, takže tito dva hráči museli rovněž do karantény a na Slovensko nemohli s mužstvem odjet.

„Pro legionáře navíc zavádíme speciální karty, aby jejich kluby věděly vše o tom, kde se hráči pohybovali, s kým přišli do styku a jak celý sraz probíhal," připojil šéf českého fotbalu další novum.

„Některé kluby navíc vyžadují, aby jejich hráči byli testováni ještě před tím, než se budou ze srazu vracet, přičemž test nesmí být starší 48 hodin. I to ještě ve Skotsku zajistíme, protože někteří fotbalisté se od reprezentace v Glasgowě odpojí a budou se do klubů vracet po vlastní ose," připojil manažer reprezentace Libor Sionko.

Reklama

Související témata: