Hlavní obsah

Sraz fotbalistů: Místo klábosení u kávičky tyčka do nosu a pak hybaj do izolace na pokoj

Praha

Žádné vysedávání u kávičky, jak bývali v minulosti zvyklí. Natož pak klábosení, co je u nich nového a jak to v jejich klubu momentálně chodí, což v první den reprezentačního srazu patřilo rovněž k neodmyslitelným rituálům. Namísto toho povinné testy na covid pro první skupinu nominovaných hráčů, která dorazila do pražského hotelu Don Giovanni hned dopoledne, a pochopitelně čekání na hráče další, které si trenér Jaroslav Šilhavý pro trojboj na Kypru, v Izraeli a Skotsku vybral. S tím, že musí také podstoupit testy a pak hybaj do izolace na pokoj, kde čekají na výsledky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plzeňská Kobra nakonec čas na aklimatizaci nedostala. Reprezentační kouč povolal Ondráška na nastávající trojboj.

Článek

„Poučili jsme se, přijali jsme celý soubor opatření, aby se zářijová kalvárie neopakovala," hlásil s předstihem první muž českého fotbalu Martin Malík, že by se nemělo stát to, co zažíval trenér Šilhavý v září se svými svěřenci před cestou k premiérovému duelu druhého ročníku Ligy národů na Slovensku a poté i celý český reprezentační tým před utkáním se Skotskem v Olomouci.

Nová koronavirová opatření ve fotbalové reprezentaci. Izolace a hráčské kartyVideo: Sport.cz, FAČR

Masér národního týmu tehdy dorazil na sraz se starým testem na covid, nový nepodstoupil, takže se až posléze zjistilo, že výsledek čerstvého testu je pozitivní. A protože mezitím přišel do bezprostředního kontaktu s Tomášem Součkem a Patrikem Schickem, museli do karantény i tito dva hráči a do Bratislavy k utkání se Slovenskem vůbec neodjeli.

Takže nová opatření začala od první chvíle srazu, který nezačal jako obvykle obědem a vysedáváním u kávičky, ale strkáním tyčinky do nosu a izolací hráčů na pokojích.

„Dokud nebudeme znát výsledky testů, nepřijdou s nikým do styku, abychom eliminovali jakékoli riziko nákazy. A pro ty, co budou přijíždět na sraz v průběhu dne, máme zajištěn rozbor odebraných vzorků na speciálním přístroji. To proto, že je rychlejší, a hráči se tudíž budou moci zúčastnit prvního společného tréninku naplánovaného na pozdní odpoledne," ujišťoval Malík, že tentokrát na Strahově na nic nezapomněli.

Výjimka neexistovala pro žádného z pětadvacetičlenného kádru, do něhož namísto zraněného Michaela Krmenčíka a omluveného náhradního gólmana Jiřího Pavlenky povolal reprezentační trenér Zdeňka Ondráška z Plzně a brankáře Tomáše Koubka z Augsburgu.

„Ondrášek figuroval původně jen mezi náhradníky, protože po návratu z Ameriky jsme mu chtěli poskytnou čas na aklimatizaci. Koubek nahradil Pavlenku proto, že každý region v Německu má trochu jiná pravidla. Zatímco někde postačí negativní výsledek testu, který ovšem nesmí být starší osmačtyřiceti hodin, v jiných musí hned při návratu do karantény," prozradil manažer národního týmu Libor Sionko, že to je pravý důvod Pavlenkovy absence.

Reprezentační trojboj
7. října, 18.00 : Kypr – Česká republika (příprava), Larnaka
11. října, 20.45: Izrael – Česká republika (Liga národů), Haifa
14. října, 20.45: Skotsko – Česká republika (Liga národů), Glasgow

Reklama