Hlavní obsah

Kypr - Česko 1:2V jubilejním vystoupení na Kypru jen splněná povinnost

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Holeš 0 : 1
32. Loizou 1 : 1
43. Darida (penalta) 1 : 2
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Povinnost česká reprezentace splnila. Přípravu na nastávající zápasy Ligy národů v  neděli v Izraeli a příští středu ve Skotsku na Kypru zvládla a v  jubilejním osmistém utkání v  historii si připsala na konto výhru 2:1, o kterou se postarali Holeš a proměněnou penaltou kapitán mužstva Darida, tím ovšem klady končí. Duel v  Larnace, v  němž oba trenéři zkoušeli nové hráče, samozřejmě příliš ke koukání nebyl, neboť nádech přípravy a improvizace z  něho vyzařoval až přespříliš.

Z celkem jasného zápasu jsme udělali drama, hodnotil přípravu na Kypru trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Legionář z Augsburgu si v poslední době na minely potrpí. V bundeslize vyrobil Tomáš Koubek takové, že se jim řehtala celá Evropa, takže na podzim nechytá, teď při návratu do reprezentační brány přidal další. Nesmyslnou, protože nepochopitelně vyběhl až za šestnáctku, aby tam jen sledoval souboj domácího Loizua s Novákem. Sedmnáctiletý kyperský mladíček měl v souboji s Novákem navrch a ani v pádu mu nečinilo problém trefit opuštěnou bránu.

Domácí reprezentace se pod vedením nového kouče Johana Walema, přilákaného v lednu z Belgie, dočkala po dvou zápasech ve 32. minutě prvního gólu i trochu nečekaného vyrovnání.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Kypřan Loizos Loizu (uprostřed) využil chyby brankáře Tomáše Koubka a nedůrazného bránění Filipa Nováka a v první půli přípravného utkání srovnal skóre na 1:1.

Česká reprezentace v avizovaném složení s debutanty Petráškem a Hovorkou a samozřejmě i s hráči vracejícími se po delší době zpátky do kádru byla od začátku jasně lepší. Hned v úvodu šla po rohovém kopu Provoda a hlavičce Holeše do vedení, a kdyby Vydra zužitkoval příležitosti, které se mu nabídly, mohla si ho pojistit.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Střelci gólu českého týmu Tomáši Holešovi přichází gratulovat stoper Tomáš Petrášek.

Vydra se jich ovšem zalekl. Hlavně první, kdy nesmyslně a ke všemu ještě nepřesně nahrával Daridovi namísto toho, aby sám akci zakončil. A protože i hlavička Petráška skončila jen ve skrumáži před gólmanem Kyriakidisem a následnou Holešovu střelu vyrazil na čáře Kosti, vrátil českému celku vedení až kapitán Darida dvě minuty před přestávkou.

Vydru totiž poslal v šestnáctce k zemi Gogič a Darida si při exekuci pokutového kopu počínal jistě.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Vladimíra Daridu se snaží zastavit Grigoris Kastanos z Kypru.

Zkoušet a ověřit si, co mohou případní adepti reprezentaci nabídnout, chtěl ovšem nejen trenér českého výběr Šilhavý, ale i belgický kouč ve službách Kypru Johan Walem. I proto před sobotním zápasem Ligy národů v Lucembursku nechal odpočívat opory kyperské reprezentace a dal příležitost jejich potenciálním nástupcům.

„Jsem zvědav, jak si povedou," hlásil před přípravou v Larnace i o přestávce, kdy poslal na hřiště tři nové tváře. Trenér Šilhavý ho napodobil po hodině hry, kdy vystřídal hned čtyři hráče.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Reprezentační nováček Tomáš Petrášek (vlevo) v souboji s Kypřanem Andronikosem Kakoullisem.

Pochopitelně že hromadná střídání se už do beztak neurovnané a rozkouskované druhé půle hrané bez tempa a nasazení promítla. Český tým měl hru sice téměř až do konce pod kontrolou, ale scházel pohyb, přesnost a hlavně nápady, neboť vlastně jen Darida se chvílemi pokoušel vymýšlet, tvořit a také střílet. Však také měl v 51. minutě ke gólu nejblíž. Domácí gólman totiž ránu Vydry jen vyrazil, Daridovu dorážku zastavil jeden z obránců.

A protože i hlavička debutujícího Petráška po parádním rohovém kopu Dočkala minula jedenáct minut před koncem tyč, musela se česká reprezentace spokojit s hubenou výhrou, o kterou se v závěru navíc strachovala.

Přípravné fotbalové utkání v Larnace:
Kypr - Česko 1:2 (1:2)
Branky: 32. Loizu - 13. Holeš, 43. Darida z pen. Rozhodčí: Tschudi - Josipovic, Sbrissa (všichni Švýcarsko). Bez karet. Bez diváků.
Kypr: Kyriakidis - Antoniu, Karo (64. Špoljracič), Sielis, T. Ioannu - Kastanos (46. Katelaris), Gogic (46. Kyriakou), Kosti (46. Artimas) - Zachariu (73. Christofi), Kakullis (73, Pittas), Loizu. Trenér: Walem.
Česko: Koubek - Kadeřábek, Petrášek, Hovorka, Novák (62. Matějů) - Holeš 62. (Král), Barák (61. Bořil) - Ševčík (70. Masopust), Darida (71. Dočkal), Provod - Vydra (62. Hložek). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: