Hlavní obsah

Děkujeme, Jedlo! Šašinka po bitvě velebil brankáře. Zachránil nám výhru, řekl

Marijampole/Praha

Byl to nervák, hřejivá náplast po nezdaru ve Skotsku ale přišla. Čeští fotbalisté do 21 let urvali z litevské půdy tři body a před závěrečným kvalifikačním duelem v Řecku drží postupovou šanci na mistrovství Evropy. Po výhře 1:0 přitom opěvovali Ondřeje Šašinku.

Foto: Sport.cz

Česká reprezentace do 21 let před zápasem s Litvou

Článek
Fotogalerie

„Dlouho jsem čekal na gól, jsem rád, že padl v tak důležitém zápase," hřálo vytáhlého útočníka, který proti stejnému sokovi skóroval už loni v Českých Budějovicích. Tehdy ale z penalty. Po karetním trestu se dnes vrátil do české sestavy a souboj na hrbolatém trávníku rozsekl.

Ve 22. minutě mu Bucha posadil míč na hlavu a forvard Ostravy ho poslal nechytatelně k tyči. „Kluci to na levé straně pěkně vykombinovali. Buchič krásně centroval, trochu jsem si počkal, odskočil od stoperů a snažil se balon jenom umístit," líčil.

Trenér Karel Krejčí zvažoval změnu v rozestavení, a nakonec ji uskutečnil. Do hry nasadil pět záložníků a tříčlennou obranu. Ponechal v ní Zimu s Plechatým, s nimiž nastoupil kapitán Chaluš, jenž přetáhl přes hlavu dres reprezentační jedenadvacítky poprvé od listopadové partie v Chorvatsku.

V závěru podržel Jedlička

Defenziva pracovala v první půli spolehlivě. Češi byli navíc aktivnější a lepší. Uklidňující pojistku však nepřidali. Janošek krátce po změn stran z trestného kopu těsně minul a domácí větřili šanci. Vyrovnali hru a v 65. minutě uháněl sám na bránu Jankauskas, který ale zamířil vedle!

Dobře hrající Bucha s Matouškem často zaměstnávali litevskou obranu, jenže skóre se neměnilo a Lvíčatům bylo v závěru horko. Petkevičius v 85. minutě zacílil hlavou mimo a jeho další tutovku v nastaveném čase pak vykopl skvělý Jedlička.

Foto: Sport.cz

Čeští fotbalisté se na výhru nad Litvou hodně nadřeli

„Musíme mu poděkovat. Na konci nás hodně podržel a vlastně zachránil výhru. Je pro nás klíčový hráč a ukázal to ve chvíli, kdy jsme to strašně potřebovali," chrlil Šašinka komplimenty na adresu gólmana Dunajské Stredy, který se zaskvěl i v úvodním dějství, když znamenitě vyškrábl Širvysovu ránu z přímého kopu.

Radost po utkání netajil ani kouč Krejčí, jenž triumf věnoval také mamince. „Je po vážné operaci. Je naše velká fanynka, věřím, že jí výhra udělá radost a povzbudí ve velmi důležitém boji," prohlásil.

Jeho svěřenci dál vévodí tabulce, druzí Skotové však po kanonádě v San Marinu zaostávají pouze o bod, třetí Chorvaté ztrácejí dva a Řekově bodů pět. Všichni tři pronásledovatelé navíc mají utkání k dobru. Na závěrečný turnaj do Maďarska a Slovinska proniknou vítězové skupin a nejlepších pět celků z druhých míst.

„Teď musíme ukázat, jak jsme na tom týmově. Já myslím, že dobře. Je potřeba v Řecku (hraje se 13. listopadu) nechat všechno a postoupit," burcuje Šašinka.

Reklama