Hlavní obsah

Spartu jsme potrestali i za mystifikaci Chovance, zdůvodnil šéf disciplinárky flastry

Letná se otřásla v základech, protože takové tresty za exces ve Španělsku zřejmě nečekala. Za to, že k turnajovému zápasu s Petrohradem nasadila Kadlece, Pamiče a Pekharta, které před tím omluvila pro nemoc a zranění z reprezentace, byla ztrestána. Klub zaplatí pokutu tři čtvrtě miliónu, Kadlec s Pekhartem dostali stop na dva ligové zápasy, manažer a trenér Chovanec nesmí na lavičku deset týdnů. Šéf fotbalové disciplinárky Jiří Golda si ale stojí za svým - jde o tresty přiměřené.

Foto: Milan Malíček

Trio Sparťanů Pekhart,Pamič a Kadlec si vyslechlo verdikt disciplinární komise ČMFS.

Článek

Fotbalový národ - a to i ten sparťanský - se po vynesení verdiktu rozdělil na dvě poloviny. Jedna považuje trest za příliš tvrdý vzhledem k tomu, že se Sparta během excesu ve Španělsku vlastně chystala na pohárovou konfrontaci s Liverpoolem, druhá vás podezírá, že jste záměrně vynesli tresty příliš nízké, protože se jedná o Spartu. Takže vynesli jste tresty tvrdé, nebo mírné?

Přiměřené.

Nezní to divně? Necítíte rozpor?  Třeba v tom, že Kadlecovi a Pekhartovi jste zastavili činnost na dva soutěžní zápasy a chorvatského legionáře Pamiče jste nechali odejít bez trestu, i když v inkriminovaném střetnutí s Petrohradem hrál také!

Vůbec ne. Kadlece a Pekharta jsme potrestali za nedostatečně omluvenou účast na reprezentačním utkání jedenadvacítky, v případě Pamiče jsme ale došli k závěru, že předpis o uvolňování hráčů vycházející z příslušného reglementu UEFA primárně chrání českou reprezentaci. A Pamič na sraz české reprezentace povolán nebyl.

Bránili se nějak sparťanští hráči? Měli Kadlec, Pekhart a Pamič nachystáno nějaké vysvětlení?

Tvrdili, že jim bylo realizačním týmem sděleno, že celá záležitost kolem jejich startu je se svazem vyřízena a oni tudíž mohou nastoupit. Tohle odůvodnění jsme ale neakceptovali, ale protože nešlo o úmyslné porušení řádů, sáhli jsme k nejnižšímu možnému trestu.

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.foto: ČMFS

Nejvíce to nakonec odskákal letenský manažer a trenér v jedné osobě Chovanec, který nesmí na sparťanskou lavičku a vůbec ohraničených prostor hřiště po dobu deseti týdnů. Přitom nová sparťanská verze mluvila o tom, že vším je vlastně vinen vedoucí mužstva a sekretář David Simon, jemuž dal Chovanec příkaz, aby o nasazení tří hráčů do zápasu s Petrohradem se svazem jednal a on ho vlastně mystifikoval.

Tak skutečně zněla nová verze, s níž Sparta v pondělí přišla. A opravdu v ní zaznělo, že Chovanec byl sekretářem mystifikován, neboť ten mu měl tvrdit, že nasazení hráčů omluvených z reprezentace se svazem projednal. Bylo vůbec zajímavé naslouchat odpovědím na stejné nebo podobné otázky, které jsme hráčům a představitelům Sparty pokládali. Jejich odpovědi nebyly stejné, ba mnohdy se lišily, což také o něčem vypovídalo.

Položili jste Spartě otázku, proč přišla před váš tribunál zase s novou verzí? Proč mluví o vině Davida Simona až teď?

Samo sebou, ale uspokojivou odpověď jsme nedostali.

Myslíte, že by hodinu před zápasem s Petrohradem, kdy zazněl Chovancův příkaz, aby se svazem dojednal nasazení Kadlece, Pekharta a Pamiče, stačil sekretář obstarat souhlas?

To nevím.

Manažer Sparty Jozef Chovanec míří před disciplinární komisi ČMFS.foto: Milan Malíček

Chovance jste na místě sankcionovali na deset týdnů, ale letenského sekretáře Simona jste ani nepředvolali, natož abyste ho vyslechli či potrestali. Nebo snad jako funkcionář Sparty nespadá do vaší kompetence?

Ale spadá, jenže jsme se rozhodli potrestat klub, který za své hráče, trenéry a činovníky přece zodpovídá.  I proto Sparta dostala pokutu tři čtvrtě miliónu. Kdybychom trestali sekretáře, mohli bychom vynést trest i nad kustody za to, že nachystali špatné dresy. A příště třeba nad maséry...

Deset týdnů pro Chovance je hodně tvrdý trest, neboť na sparťanské lavičce se může objevit až v 27. ligovém kole. Přitížilo mu, že jste kvalifikovali jeho počínání jako vědomý podvod?

Necharakterizoval bych to jako podvodné jednání. Vyslechli jsme všechny aktéry, posoudili i chování Chovance. Porušil předpisy svazu, dopustil se disciplinárního provinění a za to dostal trest.

Sparťanští činovníci odcházeli ze Strahova dost našňupnutí. Myslíte, že se proti vašemu verdiktu odvolají?

Sami jsme je poučili, že na to mají právo. Pak by záleželo na rozhodnutí Odvolací a revizní komise ČMFS, jemuž bychom se podřídili.

Reklama

Související témata: