Hlavní obsah

Ujfaluši: Nemáme takovou kvalitu, abychom Španěly vyškolili jako Portugalci

Obránce Atlética Madrid Tomáš Ujfaluši má španělské mistry světa v La Lize jako na dlani. Nominace trenéra Vicente Del Bosqueho bývalého českého reprezentanta nijak nepřekvapila. „Del Bosque má tak široký výběr, že je jedno, jak Španělé nastoupí. V každém případě mají ohromnou sílu,“ řekl uznávaný obránce v rozhovoru pro Sport.cz a deník Právo.

Článek

Trenéru Del Bosquemu chybějí marodi Puyol, Fábregas a Pedro Rodríguez. Je to pro mistry světa velká ztráta? Myslím si, že není. Del Bosque má tak široký výběr, že tyto dva hráče lehce nahradí. U nich je jedno, jak nastoupí. V každém případě mají ohromnou sílu.

Přeci jenom Puyol je pilířem obrany Barcelony i reprezentace... To nezpochybňuji, ale Španělé mají velmi kvalitní defenzívu. V brance má jistotu Casillas. Před ním existuje při absenci Puyola několik variant. Vpravo by mohl hrát Sergio Ramos, uprostřed Piqué s Marchenou nebo Albiolem a vlevo Capdevila. Tahle varianta mi připadne ofenzivnější, především proto, že Ramos i Capdevila jsou zvyklí hrát při tlaku v podstatě křídla.  Pokud by byl vpravo Arbeloa a Ramos hrál uprostřed s Piquem, nechodil by tolik  dopředu. Ale jejich obrana je tak či onak velmi kvalitní a při vší úctě, moc ji asi neprověříme.

Největší kvalitu mají ve středové řadě. Kdo v ní nahradí Rodrígueze? I v tomhle případě má Del Bosque spoustu variant. Předpokládám, že nechá pohromadě barcelonské trio Iniesta, Busquets, Xavi. Sahat do něj by nemělo smysl. Za nimi je zvyklý hrát Xabi Alonso a je jen otázkou, jak vyřeší pátého záložníka.

Co se mu nabízí? Pokud by využil Davida Villu i Torrese, pak Villa by hrál na kraji středové řady. Tuhle variantu používali mnohokrát při mistrovství světa nebo Evropy. K dispozici jsou také David Silva nebo Mata. Opět má široký výběr a v každém ohledu obrovskou kvalitu. Středovou řadu mají Španělé nejlepší na světě.

Takže na hrotu by se pohyboval Torres? On, a nebo Villa. Ale Torres se potřebuje gólově chytit. Španělé věří, že zápas s námi je k tomu dobrou příležitostí.

Španělský fotbal máte dobře přečtený, co by na mistry světa a Evropy mohlo platit? Určitě se s nimi dá hrát. Viděl jsem utkání s Portugalskem, které jim dalo čtyři góly. Mistry světa parádně vyškolili.

Jaký použili recept? Jednoduchý. Velmi pozorně bránili a po každé španělské ztrátě míče bleskově vyrazili do protiútoku. Oni disponují rychlými záložníky i útočníky. Situace jeden na jednoho řešili velmi dobře především díky Cristianu Ronaldovi, který Španěly dobře zná. Svoje šance pak dokázali proměnit.

To je sice hezké, ale při vší úctě pro český tým nepoužitelné. Ten tak kvalitní a hlavně rychlé hráče nemá... Pravda, takovou kvalitu jako Portugalci nemáme. Ale český tým má na to, aby dobře bránil a pokoušel se o brejky. Bude to hrozně těžké. Přesto se s nimi dá uhrát slušný výsledek, i když domácí fanoušci očekávají po čase vysoké vítězství. Chtějí vídět hodně gólů.

Nepodcenili český tým tím, že zápas dali do Granady, kde je stadión jen pro šestnáct tisíc diváků? To si nemyslím. Reprezentace ve Španělsku putuje pravidelně po jednotlivých městech, regionech a stadiónech. Pravdou je, že na tak malém stadiónu se už asi dlouho nehrálo. Určitě by zaplnili i větší.

Přijdete se podívat do Granady? Kdepak, v té době budu doma v Česku. Mám slíbené krátké volno.

Vy si tuto sobotu večer zahrajete hned proti třem reprezentantům z Realu Madrid. Jak se těšíte na derby? Hrozně moc, protože v Madridu to je posvátný zápas, něco velikého. Největší po El Clásiku, tedy duelu Barcelony s Realem. Atlético už jedenáct let nevyhrálo. Real máme na svém stadiónu a rádi bychom trochu upravili historii. Derby jsou nevyzpytatelná. Pořád bojujeme o účast v evropských pohárech a dobrý výsledek s Realem, nejlépe vítězství, by nám určitě vylepšil jinak ne příliš povedenou sezónu.

Sobotní derby i kvalifikační zápas příští pátek v Granadě se hrají od 22 hodin. Může to být pro české hráče nevýhoda? Do jisté míry ano. Ve Španělsku to je běžný začátek, ale jinde v Evropě se tak pozdě nezačíná. Není to nic hrozného, ale přeci jenom jsem si na to také musel zvyknout. Nejnepříjemnější je to celodenní čekání v hotelu. Tělo musíte nebudit na čas, kdy je přeci jenom zvyklé už odpočívat. Zvládnout se to ale dá.

Reklama