Hlavní obsah

Recept na Španěly? Omezit jejich narážečky, ale Bílkovu taktiku nekopírovat

Vítězství znamená jistotu postupu mezi nejlepší čtyři týmy Evropy, jenže na českou fotbalovou jednadvacítku čeká ve středu večer ve druhém utkání na ME v Dánsku španělská ofenzivní smršť. Trenér Jakub Dovalil má ale na mladší kolegy seniorských mistrů světa a Evropy jasný plán. "Musíme jejich hru rozkouskovat. Budeme hrát odvážně," slibuje kouč Lvíčat

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jakub Dovalil má na Španěly jasný plán.

Článek

Španělský reprezentační tým do 21 let hraje podobně jako jejich elitní tým, který je nejlepší na světě. S jakou taktikou vstoupíte do zápasu? Budete jen bránit?

Jistě mají skvělý tým do ofenzívy, ale nedávají tolik gólů. Dlouho nikoho výrazně nerozstříleli, jejich současnost není tak žhavá. Musíme hru rozkouskovat, aby si nemohli dát těch svých třicet přihrávek. Pokud omezíme jejich kolotoč narážeček na tři, čtyři, maximálně pět, máme šanci. Můžeme bránit, nebo také hrát odvážně. A našemu týmu není úplně vlastní defenzíva.

Je pro vás vzorem způsob hry, který použil trenér Bílek v Granadě na konci března při zápasech áčka?

Ne. Budeme hrát odvážně.

Existuje zaručený způsob, jak Španělsko zastavit?

Samozřejmě. Nenechat je vstřelit gól, oni znervózní. A pak je trošku vyprovokovat, ale tak, aby rozhodčí netrestal nás. Pouštěli jsme klukům kratičký sestřih z jejich souboje s Dánskem, v němž sice vyhráli, ale když inkasovali a protihráč začal slavit přímo v jejich vápně, jeden ze Španělů ho srazil k zemi a šel do sprch.

Takže hráči mají pokyn slavit gól přímo před tvářemi protihráčů?

Když branku vstřelí, tak rozhodně…

V soutěžním zápase váš tým neprohrál dva roky, jen v přípravě podlehl Anglii a Francii. Mají se Španělé bát?

Určitě mají respekt z našich standardních situací. A určitě viděli, že Ukrajinci si v zápase s námi nevytvořili jedinou šanci pro vlastní kombinační akci. Všechno měli jen po našich chybách.

Reklama

Související témata: