Hlavní obsah

Devatenáctka dvakrát vedla, přesto se ve finále ME musela před Španěly sklonit

Česká fotbalová reprezentace do 19 let titul na mistrovství Evropy v Rumunsku nezískala. Ve finále proti Španělsku sice dvakrát vedla, ale nakonec po dramatickém prodloužení prohrála 2:3. Byla to první porážka svěřenců trenéra Jaroslava Hřebíka na turnaji. Španělsko v poslední době vládne fotbalovému světu snad skoro ve všech věkových kategoriích.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Jiří Skalák (vpravo) se snaží zastavit Sergi Gomeze ze Španělska

Článek

Na hřišti bukurešťského předměstí v Chiajně byli Češi byli zpočátku aktivnějším týmem. V osmé minutě nechal Přikryl projít balon na po levé straně naběhnutého Skaláka a jeho křížná střela skončila vedle branky. Nepřesně střílel z druhé strany i Hála, jenž si nebojácně posunul míč mezi nohama španělského obránce a obelstil i dalšího z protihráčů.

Španělé se zatím křečovitě snažili prolomit dobrou obrannou práci českého týmu a po jedné uspěchané přihrávce se za jejich obranou zjevil osamocený Přikryl. Bohužel v těsném ofsajdovém postavení. Vzápětí zahrozil soupeř. Juanmi odhlavičkoval parádní centr přímo do gólmana, střelu Sarabii musel likvidovat sám Koubek.

V 34. minutě si při rozehrávce nerozuměli Koubek s Brabcem a český brankář naštěstí pohotově zasáhnout před nebezpečně nabíhajícím Moratou. Podobné trable musel hasit i španělský gólman Badia při pohotovém vhazování Jánoše na Skaláka. Před přestávkou ještě marně Španělé reklamovali údajnou ruku Poloma.

Ladislav Krejčí (vlevo) zastavuje balon před Španělem Albertem Blazquezemfoto: Reuters/Bogdan Cristel

Hned na začátku druhé části si Álex pohrál s Jánošem, brankář Koubek stál naštěstí v okamžiku jeho střely na správném místě. V 52. minutě se neohroženě vydal dopředu Krejčí, potáhl míč až k hranici pokutového území, a střelou mezi dvěma beky překvapil španělského brankáře!

Soupeř mohl vyrovnat takřka okamžitě. Na centr Deulofeho z pravé strany si naběhl Juanmi, ale Koubek perfektně zasáhl. Dobře technicky vybavení Španělé se nadále utápěli v dobře organizované hře českých mladíků a často naopak museli čelit nečekaným výpadům hráčů v rudých dresech.

Šest minut před koncem však nejprve zahrozil dělovkou střídající Alcácer a po následném rohu se z dálky opřel do balonu Pardo, jehož ránu ještě před českou brankou tečoval jeden ze spoluhráčů. Brankář Koubek byl naprosto bezmocný. A nechybělo málo k úplnému obratu - Jánoš naštěstí těsně v závěru řádné hrací doby tečoval střelu Gallega těsně nad branku.

Na začátku prodloužení se ke španělské brance řítil Přikryl, když jej nekompromisně zezadu zastavil Aurtenetxe. Anglický rozhodčí stojící opodál nereagoval. To ale české hráče snad ještě víc vyhecovalo. Krejčí prošel na levé straně do vápna, mezi třemi Španěly posunul míč do středu nabíhajícímu Láchovi a brankář Badia neměl nárok!

Ještě v závěru prvního prodloužení mohlo být srovnáno, po rohovém kopu u české branky však na balon nedosáhl žádný z natahujících se Španělů. Povedlo se jim to však ve 108. minutě. Pardo sklepl dlouhý pas přímo k rozběhnutému Alcácerovi, který zblízko prostřelil Koubka. Třetí pohroma následovala pět minut před koncem, kdy si míč za českou obranou zpracoval Alcácer a otočil zápas.

Finále ME fotbalistů do 19 let
Česko - Španělsko 2:3 po prodloužení (1:1, 0:0)on-line
Branky: 52. Krejčí, 97. Lácha - 108. a 115. Alcácero, 85. Aurtenetxe. Rozhodčí: Attwell (Angl.). ŽK: Brabec, Skalák, Fantiš - Alex, Campaňa.
ČR: Koubek - Hála, Kalas, Brabec, Jeleček - Kadeřábek, Jánoš, Polom (36. Sladký), Krejčí - Skalák (79. Lácha), Přikryl (102. Fantiš). Trenér: Hřebík
Španělsko: Badia - Blázquez, Sergi Gómez, Miquel, Aurtenetxe - Sarabia (77. Gallego), Pardo, Alex (55. Campaňa), Deulofeu - Morata, Juanmi (54. Alcácer). Trenér: Meléndez

Reklama

Související témata: