Hlavní obsah

Jarošík už před rokem řekl, že nemá o reprezentaci zájem, vysvětlil Bílek

Bez překvapení se obešla nominace české fotbalové reprezentace na klíčové zápasy kvalifikace o EURO 2012. Logicky, protože v duelech se Španělskem a Litvou není na zkoušení a experimentování prostor, takže trenér Michal Bílek vsadil na své osvědčené a vyzkoušené hráče. Jedinou staronovou tváří v jeho třiadvacetičlenném kádru je sparťanský dirigent Marek Matějovský vracející se do mužstva po dvou letech.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Jiří Jarošík má se španělským fotbalem zkušenosti, o návratu do reprezentace však nechce slyšet.

Článek

Asi se vám hodně ulevilo, že jste na rozhodující zápasy kvalifikace mohl povolat oba klíčové hráče Čecha a Rosického...

Jsou to dobré zprávy. Čech je po zranění kolena i následném otřesu mozku v zápase Carling Cupu s Fulhamem v pořádku a v Chelsea chytá, Rosický už za Arsenal také deset minut odehrál a podle telefonátu, který jsem s ním měl, je připraven nastoupit k zápasům, jež na jeho mužstvo ve středu a v neděli čekají.

Na zápasy se Španěly a Litvou jste nominoval i sparťanského dirigenta Matějovského. Je reálné, aby nastoupil po boku Rosického v základní sestavě, když se navíc proti mistrů světa a Evropy budete muset obejít bez vykartovaného Plašila a Rezka?

Dovedu si představit, že Matějovský nastoupí v obou zápasech, čímž ale neříkám, že tomu tak bude. Matějovský je zkušeným fotbalistou, který v minulosti za národní tým hrál, navíc jeho podzimní forma je velice dobrá. V pondělním derby se Slavií ostatně ukázal, jak důležitým je hráčem díky svému fotbalovému myšlení, přesným přihrávkám i zapojováním se do kombinace.

Neuvažoval jste o tom, že byste povolal i dalšího klíčového hráče Sparty Jarošíka, jenž se na Letnou vrátil ze španělského angažmá v báječné formě?

Už minulý rok nám oznámil, že nemá zájem za reprezentaci hrát, protože se chce soustředit pouze na působení v klubu.

Trenér národního týmu Michal Bílek (vlevo) a manažer reprezentace Vladimír Šmicerfoto: Právo/Petr Horník

A co další legionáři, kteří se nabízejí? Třeba Grygera ve Fulhamu nebo Rozehnal v Lille...

Grygera ve Fulhamu teprve začal, Rozehnal odehrál v Lille poslední dvě utkání. Záleží na nich, jak se budou v klubu prosazovat. A také na tom, zda budou mít o reprezentaci zájem. My máme zájem o každého dobrého hráče.

Ve vašem třiadvacetičlenném výběru se opětovně objevuje nejlepší ligový střelec Lafata, který dává gól za gólem, ale v reprezentaci moc šancí nedostává. V kvalifikaci ve Skotsku se nedostal na trávník vůbec, proti Ukrajině si zahrál jen deset minut. Dáte mu v následujících duelech víc příležitostí a prostoru?

Mohu jen opakovat, že jsem rád, jakou střeleckou formu si udržuje. Je obdivuhodné, jak se prosazuje, a jsem rád, že ho máme. Ale jak bude vytížený proti Španělům a Litvě, to říci nemohu.

Vnímáte před konfrontací s mistry světa a Evropy Španěly jako výhodu, že soupeř už má postup zaručený a trenér Del Bosque hodlá ve zbývajících zápasech zkoušet další hráče ze svého širokého kádru?

Nikdo neví, zda tomu tak opravdu bude. Viděl jsem přípravný zápas Španělů s Chile a k výrazným změnám v jejich sestavě nedošlo. V Praze by neměl nastoupit zraněný Iniesta, ale ať nastoupí soupeř v jakákoli sestavě, vytvoří skutečně silný tým, protože na příležitost čekají další hráči. Negredo, Martínez, David Silva, Pedro...

Údajným největším problémem španělského kouče je složení obrany, neboť Pyuol a Pique z Barcelony jsou zraněni...

Stopeři Barcelony sice nehrají, ale místo nich má španělský kouč k dispozici další tři z Realu. A Ramos, Albiol či Arbeola určitě slabší nebudou.

Reklama

Související témata: