Hlavní obsah

Premis, jak uspět proti Španělům, je hodně. Hráči je studují i na pokojích v televizi

PRAHA

Na jednom z hotelových televizních kanálů jim v jednom kuse běží sestřih zápasů španělské fotbalové reprezentace. Stačí přepnout a tak jako před cestou do Glasgowa vídali Skoty, mají na obrazovkách naservírovaného pátečního kvalifikačního soupeře. Španělé s českým týmem na jaře v Granadě, Španělé v zápasech na cizích hřištích. Televizní inspiromat působí víc než archy papíru s písemnými poznámkami. Hubník, Sivok, Hübschman a spol. vědí o Hispáncích své.

Foto: Reuters

David Villa se raduje z gólu do sítě České republiky v jarní kvalifikaci v Granadě. I jeho bude třeba v pátek uhlídat.

Článek

Teď už půjde jen o „maličkost“ – teoretické vědění a taktickou připravenost převést během pátečních devadesáti kvalifikačních minut do hry a obrat Španěly o body. Anebo alespoň o jeden, který by českou fotbalovou reprezentaci přiblížil vysněné baráži.

Poznání první – nebránit u Čechovy šestnáctky

Vyrukovat na Španěly s bezuzdnou defenzivou, bránit, zakopávat balóny a spoléhat, že s nimi lze ukopat bezgólovou remízou, by se rovnalo sebevraždě. „Nelze je presovat už někde na jejich polovině, protože to žádný soupeř devadesát minut nevydrží,“ připomíná Tomáš Hübschman, který má se španělskými mužstvy z českých hráčů nejvíc zkušeností. „Ani takoví Francouzi či Angličané si podobnou taktiku nedovolí,“ přitakává Roman Hubník.

„Nelze je ale ani bránit ani těsně před vlastním pokutovým územím. Rozjedou svou kombinaci a do šancí se dostanou. Většinou tak, že nakonec střílí do prázdné brány,“ ví po zkušenostech s Barcelonou, Valencií či Sevillou své Hübschman.

Radost českého obránce Tomáše Hübschmana (vlevo). V konfrontaci s Barcelonou se takto radoval ale jen jednou.foto: ČTK/AP/Photomig

„Obranu musíme vysunout víc před šestnáctku, bránit musíme už od půlky hřiště, protože jinak dopadneme jako na jaře v Granadě. Tam jsem si připadal, jako kdybych se vrátil o století zpátky. Stál jsem patnáct metrů od brány a posunoval se jen pár metrů dopředu, dozadu a do stran. Přesně jako kdysi beci hrávali,“ vybavuje si Hubník jarní tlak Španělů.

Poznání druhé – přehustit střed hřiště

Stejně důležité bude podle českých fotbalistů přehustit střed hřiště, kde jsou Španělé nesmírně silní. „Oni všechno řeší fotbalově, k nějakým odkopům se prakticky neuchylují, protože chtějí mít míč pořád pod kontrolou. I z obrany vyrážejí kombinací, rohové kopy rozehrávají třeba v trojici, aby o balón nepřišli,“ upozorňuje legionář z Doněcku Hübschman.

„I když jsou pod tlakem, snaží se z něho vymanit kombinací. A jakmile se dostanou do středu hřiště, rozjedou bago, z něhož se každému točí hlava,“ připomíná Hubník.

„Proto bude důležité přehustit střed hřiště. Vytvořit tam neprostupný val a tlačit je k postranním čarám, kde to budou mít složitější. Nechat jim prostor, jsou schopni kombinovat až do brány,“ všiml si Tomáš Sivok, čeho je soupeř schopen. „Prostě zamezit tomu, aby záložníci s Xavim v čele mohli dávat své pověstné kolmice na útočníky,“ doplňuje Hubník.

Roman Hubník na tréninku národního týmufoto: Právo/Jan Handrejch

„Jenže ono je strašně těžké je bránit, neboť jsou technicky skvostně vybavení a na míči tudíž hrozně silní. Snad k nim přistupovat hodně těsně,“ medituje plzeňský Martin Jiráček, jenž by svým pohybem, aktivitou a vitalitou mohl na protivníka platit.

„Přitom je iluzorní se domnívat, že bez zraněného Iniesty a Fábregase snad budou Španělé slabší. Všech třiadvacet hráčů je stejně kvalitních jako ti dva,“ připomíná svým svěřencům trenér Michal Bílek.

Poznání třetí – nenechat se otrávit

Neméně podstatné pak bude, aby se hráči nenechali otrávit tím, že se k míči moc nedostanou a budou třeba i dlouhé minuty běhat bez balónu.

„To by bylo to nejhorší... Oni skutečně celé dlouhé minuty nepůjčují protivníkovi balón, ten jen běhá a časem zákonitě dospěje do stavu rezignace. Logicky, protože podobný průběh zápasu je vyčerpávající fyzicky i psychicky. A právě v takové chvíli Španělé udeří a trestají,“ varuje spoluhráče gólman Petr Čech.

Petr Čech na tréninku národního týmufoto: Právo/Jan Handrejch

Španělům náš styl nevnutíme, o to důležitější bude koncentrovat se na každou vteřinu pátečního zápasu. Absolutně, protože jim stačí málo, aby trestali. Vždyť v Granadě nám dali dva góly za tři minuty,“ dobře si vybavuje Hubník, co chvilková nesoustředěnost s výsledkem udělá.

Poznání čtvrté – sebrat odvahu a mít i štěstí

Jasně, bude to chtít i štěstí. A veliké. Jako třeba měli Švýcaři před rokem na světovém šampionátu v Jižní Africe, kde dali ve skupině Španělům gól a výhru pak ubránili.

Předpokládá to ovšem mít i dostatek odvahy k útočení, aby se podařilo onu vytouženou branku vstřelit. „Doma musíme samozřejmě hrát víc dopředu než na jaře ve Španělsku, jen bránit nemůžeme,“ ví moc dobře Hubník.

„A když už míč získáme, musíme si ho vážit. Neztratit ho, snažit se ho udržet, hrát aktivně dopředu. A nabídnutou šanci využít, protože v takových zápasech, jaký nás čeká, se jich moc nenabídne,“ ví své Tomáš Hübschman a hořce přitom vzpomene na jarní čtvrtfinále Ligy mistrů na Camp Nou s Barcelonou. Tam si jeho Šachtar Doněck vypracoval snad pět šest vyložených gólových příležitostí, ale protože proměnil jen jedinou (Hübschman: „A paradoxně ještě tu nejméně slibnou...“), vyprovodili ho Katalánci s pětibrankovým přídělem.

Premis, jak uspět proti mistrům světa a Evropy Španělů je prostě hodně. Bílkovi svěřenci o nich vědí, i z televizní smyčky neustále se opakující na obrazovkách hotelové televize je mají nastudované, podstatné ovšem bude, jak se jim je podaří v pátečním večeru na trávníku pražské Letné naplnit.

Reklama

Související témata: