Hlavní obsah

Bílek: Zadostiučinění necítím, splnili jsme jen dílčí cíl

KAUNAS

Žádné objímání, žádné projevy okázalé radosti, natož pak okázalá gesta. Česká reprezentace v Litvě suverénně vyhrála, do baráže se dostala a bude bojovat o EURO. Přesto pochopitelně zavládla mezi hráči i trenéry spokojenost. „Žádné zadostiučinění ovšem necítím. Splnili jsme jen dílčí cíl, neboť jsme se dostali do baráže. Další krok nás teď čeká,“ pravil s naprostým klidem trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek první cíl splnil a do baráže postopupil.

Článek

Bylo mu jasné, že jeho tým musí zabrat a Litevce porazit. A se svými svěřenci úkol splnil. Suverénně, přesvědčivě, bez sebemenších problémů. „Věděli jsme, že případný neúspěch by znamenal konec. Vyšel nám velice dobře úvod, kdy jsme kopali penaltu. První půle velice dobrá, protože jsme dali tři branky. V závěru jsme si situaci zkomplikovali penaltou a zbytečným vyloučením Hubníka, ale byli jsme rádi, že jsme zápas zvládli a do baráže jdeme,“ glosoval Michal B ílek vystoupení svého týmu v Litvě.

Pochopitelně že ho nepříjemně zaskočilo vyloučení Hubníka, neboť v baráži musí po Hübschmanovi oželet dalšího hráče.

„Je to problém, protože kádr nemáme nejširší a každá ztráta je nepříjemná. Ve dvou zápasech jsme ztratili dva hráče. A zbytečně,“ zlobily ho dvě červené karty. Zato absence Rosického ho nezaskočila. „Počítali jsme s touto variantou a měli jsme nachystaného Koláře, i když je samozřejmě jiným typem hráče. Svou roli však zvládl velice dobře,“ chválil plzeňského fotbalistu.

O soupeři, kterého by si přál v baráži, trenér zatím spekulovat nechtěl. „Měli jsme v hlavě jen střetnutí v Kaunasu a povinnost do baráže se dostat. Na dalšího soupeře jsem zatím vůbec nepomyslel,“ tvrdil po výhře nad Litvou.

Rosický chtěl do poslední chvíle nastoupit

Až do poslední chvíle věřil kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, že by přece jen mohl nastoupit.  „Naděje byla, zkoušeli jsme to do poslední chvíle. Dokonce jsme uvažovali, že bych šel na lavičku a kdyby to hořelo, vyběhl bych na hřiště. Pak jsme ale usoudili, že to nemá smysl,“ přiznával, že chtěl být moc s mužstvem na trávníku. Nakonec skončil na tribuně, odkud sledoval suverénní výhru svých spoluhráčů.

„Byl to zkušený, profesionální výkon a zápas dopadl, jak se čekalo,“ kvitoval výkon mužstva. „Splnili jsme povinnost, dostali se do baráže. Ale hlavně jsme dokázali, že těžké zápasy naše mužstvo zvládá. Znovu to navzdory mnohdy nenávistné atmosféře dokázalo,“ připomínal předchozí duely doma se Skotskem nebo v Glasgow.

Velice spokojený byl i mladík Václav Pilař, ktrerý skončil s tržnou ránou nad okem, ale výhra a postup bolest mírnila. "Dostal jsem strašnou ránu a pořádně začal vnímat až po přestávce. Na oko moc nevidím, s periferním viděním to bylo horší, ale zkoušel jsem zápas odjezdit a odbojovat," líčil svou kvalifikační premiéru a zranění. "Byl to pro mě velký zážitek. Gól v první minutě nám situaci ulehčil, takže jsme sehráli poločas snů a do baráže se dostali," liboval si.

Reklama

Související témata: