Hlavní obsah

Fenina drtí deprese, jiné zranění, aneb Kam se poděla stříbrná rota?

PRAHA

Alkohol, prášky, deprese, pád z okna a vážné zranění hlavy. To je kritický mezník fotbalové kariéry útočníka Martina Fenina (24). Čtyři roky poté, co patřil k lídrům reprezentační dvacítky na slavném mistrovství světa v Kanadě, se teď talentovaný hráč pere hlavně sám se sebou. Tak trochu i jako symbol generace, na niž se český fotbal hodně těšil, ale už s ní pomalu přestává počítat.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Martin Fenin (č. 9) se raduje s Lubošem Kaloudou z gólu v rakouské síti v semifinále MS v Edmontonu.

Článek

Ztracená generace. Snad je ještě brzy na takové příkré soudy, nicméně na mysl se fotbalové veřejnosti vkrádají čím dál tím intenzivněji.

Letní horečka tehdy málem skončila skvělým happy endem. Češi vedli v červenci 2007 v torontském finále mistrovství světa díky gólu Martina Fenina nad Argentinou 1:0 a byť nakonec Agüero a spol. zápas otočili a vyhráli 2:1, stříbrné medaile dvacítky byly úžasným úspěchem. Až tento tým doroste pro reprezentaci dospělých, nároďák zase ožije, těšili se mnozí.

Jenže jak to tak vypadá, byla to klamná iluze.

Marek Suchý (vlevo) a Martin Fenin se na čas sešli v áčku.foto: Jan Tauber, fotbal.cz

Martin Fenin teď leží kvůli krevní sraženině na mozku v chotěbuzské nemocnici. Po pádu z okna přiznal, že ho již delší čas trápí deprese. Prášky a alkohol, to byla kombinace, kterou nemohl zvládnout. „Na nějaký čas přeruším kariéru. Musím přiznat, že bez lékařské pomoci tenhle problém vlastními silami nevyřeším. Jsem vděčný, že mi Chotěbuz rozumí a pomůže mi. Potřebuji intenzivní lékařskou péči, abych se mohl znovu vrátit zdravý na hřiště a do vrcholového fotbalu,“ uvedl ve svém prohlášení.

Kdo už si zahrál za reprezentační áčko
Martin Fenin (16 zápasů/3 góly), Tomáš Pekhart (6/0), Jan Šimůnek (4/0), Marek Suchý (3/0), Petr Janda (2/0), Ondřej Mazuch (1/0), Marcel Gecov (1/0), Marek Střeštík (1/0).

Prapor „Kanaďanů“ teď drží Pekhart

Dlouho se přitom zdálo, že právě Fenin si z tehdejších svěřenců kouče Miroslava Soukupa naplánoval kariéru nejlépe. V nároďáku dospělých toho každopádně odehrál nejvíc, jako jediný z „Kanaďanů“ v něm i skóroval (třikrát) a ještě letos v červnu byl jeho součástí na Kirin Cupu. A teď tohle...

Jako lídr své generace je Fenin každopádně na neurčito ze hry. Prapor přebírá další útočník Tomáš Pekhart, který se téměř jistě jako jediný znovu objeví v nominaci kouče Michala Bílka na listopadovou baráž s Černou Horou.

Tomáš Pekhart v zápase s Tureckem.foto: Jan Tauber

A ostatní? Kromě Fenina s Pekhartem došli do áčka už jen Šimůnek, Suchý, Janda, Mazuch, Gecov a Střeštík, ve všech případech však zatím šlo jen o krátké epizody.

Petr s Kaloudou brzy odešli ven a vytratili se. Mičola s Gecovem naopak mají dobré zahraniční angažmá. Stejně jako Šimůnek s Mazuchem, které však trápí zranění. Janda, Mareš, Kúdela či Kubáň dál válčí v domácí lize, Cihlář s Oklešťkem o soutěž níž.

Na černé vize je snad ještě brzy. Suchý, Mazuch či Gecov mají do reprezentace stále relativně blízko. Na žádnou velkou „kanadskou“ revoluci to však už rozhodně nevypadá...

Jak si vedou členové stříbrně dvacítky
Brankář
Radek Petr – V italské Parmě se neprosadil, nyní je tedy v kádru Eupenu, lídra druhé belgické ligy.
Obránci
Ondřej Kúdela – Ve Spartě se nechytil, odešel z ní do Mladé Boleslavi, kde působí dodnes.
Jan Šimůnek – S Wolfsburgem získal bundesligový titul, potom však přestal hrát a přestoupil do Kaiserslauternu. Tam ho trápí zranění.
Ondřej Mazuch – Z Fiorentiny se přestěhoval do Anderlechtu, byl oporou i Dovalilovy jedenadvacítky.
Lukáš Kubáň - Hraje ve Slovácku.
Marek Suchý – Ze Slavie odešel do Spartaku Moskva, s nímž si zahrál i Ligu mistrů.
Jakub Dohnálek – Liberec, Čáslav, Hlučín, Trnava, to jsou štace mladého cestovatele...
Tomáš Cihlář – Pohybuje se ve druhé lize, hlavně v Jihlavě, byl i na hostování v Třinci.
Záložníci
Marcel Gecov – Odváděl dobré služby Liberci a po letošním šampionátu jedenadvacítek získal angažmá ve Fulhamu.
Luboš Kalouda – Z Brna brzy odešel do CSKA Moskva, ale tam místo nezískal. Jeho údělem tak jsou hostování – ve Spartě, v druholigové Astrachani a teď v ukrajinské Oleksandriji.
Tomáš Mičola – Rychlík z Bazalů vyrostl v oporu Baníku a získal angažmá ve francouzském Brestu.
Marek Střeštík – Jeho talent sliboval určitě mnohem víc. Z Brna si odskočil na hostování do Sparty, teď působí v maďarském Györu.
Tomáš Okleštěk – Odmala byl spjatý s Brnem. I jeho krize Zbrojovky poznamenala, momentálně působí ve druholigovém Znojmě.
Jiří Valenta – Odchovance Slavie přetáhl po skončení smlouvy Jablonec. Rok hrál za Slovácko, letos v létě zamířil do Senice.
Petr Janda – Byl téměř rok zraněný. Stále zůstává ve Slavii, častá zranění však brzdí jeho kariéru dál.
Útočníci
Martin Fenin – Z Teplic odešel do bundesligového Frankfurtu. Tam zažil období, kdy pravidelně hrál a dával góly. Později však ze sestavy vypadl a letos musel vzít zavděk působením v Chotěbuzi.
Jakub Mareš – Také pěkné kvítko... Z Teplic nyní hostuje ve Spartě, kde by mohl zakotvit natrvalo.
Tomáš Pekhart – V Tottenhamu sice neprorazil, v Anglii, kde hrál i za Southampton, však získal cenné zkušenosti. Zhodnotil je ve Slavii, Jablonci a Spartě, od léta hraje za Norimberk.

Reklama

Související témata: