Hlavní obsah

Třeba se Čecha v helmě a masce Černohorci leknou, žertoval kapitán Rosický

zp, dosSport.cz

Společně s Barošem a Čechem patří ke třem posledním pamětníkům barážových klání, které musela česká fotbalová reprezentace v posledním desetiletí podstoupit. Nepovedeného proti Belgii, při němž šlo o postup na světový šampionát 2002 do Japonska a Koreji, úspěšnému, kdy si Brücknerův tým proklestil přes Nory postup na MS 2006 do Německa. Teď čeká kapitána české fotbalové reprezentace Tomáše Rosického třetí pokus proti Černé Hoře. „A pro mě poslední šance, jak si ještě zahrát na EURO,“ přiznává, že na další mistrovství za čtyři roky nepomýšlí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rosický na tréninku národního týmu

Článek

Absolvoval jste dvě barážová klání. Dají se duely s Belgičany a Nory porovnat?

To se vůbec nedá, protože nás čekají dvě specifické bitvy, při nichž se maže všechno, čím jsme v kvalifikaci prošli my i soupeř.

Přesto – co se vám vybaví, když se v souvislosti s baráží vysloví Belgie?

Nic pěkného – velké zklamání. A také disciplinovanost, což je další faktor, který může baráž rozhodnout. My proti Belgii byli moc horkokrevní, na což jsme doplatili červenými kartami. Proto si proti Černé Hoře musíme dát na kázeň a disciplínu pozor v obou zápasech, protože hloupá chyba může baráž rozhodnout.

A co třeba naopak, když se řekne Norsko?

Pravý opak – příjemné vzpomínky. Chtěli bychom si je zopakovat, protože od začátku kvalifikační skupiny jsme věděli, že v konkurenci Španělů náš baráž čeká.  Teď v ní jsme a máme soupeře, který není k neporažení.

Jenže vaše řady jsou prořídlé... Čech je se zlomeným nosem ještě v Londýně, Baroš začíná s tréninkem, na zranění se stěžují i další hráči. Cítíte to jako velký handicap?

Nepříjemné to je, ale ovlivnit by nás to nemělo. A to přesto že Baroš a Čech jsou hráči, které pro baráž potřebujeme. Baroš po prvních trénincích vypadá, že by mohl být v pořádku, u Čecha bude záležet na jeho pocitech.

Kapitán národního týmu Tomáš Rosický (vpravo). V pozadí kouč reprezentace Michal Bílek.foto: Právo/Jan Handrejch

Už jste někdy hrál proti gólmanovi, jehož tvář by chránila maska?

V poli už nastoupila spousta hráčů chránících si obličej maskou, ale proti takto vyzbrojenému brankářovi jsem ještě nikdy nekopal. Zlomený nos je velice nepříjemný, a kdyby snad měl Petr dostat do obličeje ránu, asi by se bolestí zbláznil. Nemyslím ale, že se nechá zraněním ovlivnit. Je statečný, na úspěchu mu hodně záleží a do zápasů podle mého půjde.

Nebude vás jeho start svádět k tomu, abyste ho byť třeba podvědomě chránili, neriskovali a mysleli na to, aby k nepříjemné situaci nedošlo?

Na to myslet nesmíme. A hlavně – on je natolik zkušený, že ví, co si může dovolit. Třeba se tento handicap nakonec promění v naši výhodu.  Až půjde někdo z Černohorců na Čecha sám, třeba se helmy a masky lekne a z šance nebude nic.

Černohorci navzdory zdravotním problémů ve vašich řadách staví do role favorita český tým, protože je protřelejší a mezinárodně zkušenější jak na klubové, tak i mezistátní scéně. Přijímáte roli favorita?

To jsou jen psychologické manévry. Mourinhovské manévry, který s oblibou strhává pozornost na sebe, aby uchránil hráče. Prostě stejné, jako když si člověk stoupne do vody a plácá do ní.  Musíme být v klidu. Baráž je specifická, takže se na ni musíme nachystat a patřičně koncentrovat.

Třeba i za pomoci vytištěné příručky, kterou vám trenér Bílek rozdal?

Ještě jsem ji neviděl, ale zřejmě zase obsahuje obecné informace o každém proptivníkově hráči, s nímž se můžeme na trávníku potkat. Pročteme ji, ale nejde na ni myslet čtyřiadvacet hodin denně. Důležitější je stejně to, co pak sami vidíme na videu, i když i poté bývá na hřišti realita většinou jiná.

Takže co víte pár dnů před baráží o Černohorcích?

Moc je neznám a žádné fotbalové zkušenosti s nimi nemám. Vím o Vučiničovi a Jovetišovi, kteří jsou známí z italského angažmá, v Anglii kope za Blackburn Vukčevič, což je šikovný leváček, za Manchester City nastoupil dvakrát Savič, ale já ho hrát neviděl.

Ale recept na to, jak si s Černou Horu poradit, asi už máte...

Nepouštěl bych se ale do něj, protože všechny tyto informace se dostanou k soupeři, což samozřejmě nepotřebujeme.

Reklama

Související témata: