Hlavní obsah

Nejprve malý velký muž Pilař a v nastavení pak Sivok přiblížili českému fotbalu vysněné EURO

PRAHA

Malý velký muž Václav Pilař přiblížil české reprezentaci vysněné fotbalové EURO 2012. On to totiž byl, kdo vstřelil první gól v úvodní barážové partii s Černou Horou na pražské Letné, hlavičkující Tomáš Sivok pak v nastaveném čase postupovou naději Bílkova týmu umocnil. Dvougólová výhra - a navíc bez inkasované branky – je po nejlepším výkonu české reprezentace v posledních měsících víc než slibná, rozřešení však přinese až odvetná barážová partie za čtyři dny na horké půdě v Podgorici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař oslavuje gól vstřelený Černé Hoře.

Článek
Fotogalerie

Baroše na lavičce sedět nechat musel. Pár tréninků s reprezentací nemohlo pochopitelně zmeškané týdny přípravy nahradit, takže trenér Bílek si nechal legionáře od Bosporu jako žolíka pro případ nejvyšší nouze. I jeho předchůdce Brückner to tak dělával, takže pro inspiraci nemusel kouč chodit daleko.

Převaha, ale bez efektu

I tak ale poslal Bílek svůj tým do barážového klání s tím, že musí aktivitou překypovat a soupeře zaskočit hned v nástupu. Pohybem, důrazem, aktivitou středové řady, přesnými přihrávkami, měněním míst...

Savo Pavičevič z Černé Hory (vlevo) se snaží odblokovat od míče Petra Jiráčka.foto: Právo/Petr Hloušek

A samozřejmě využíváním Rosického, který hned v prvních minutách zkusil dvěma centry ze standardních situací rozložit defenzívu Černohorců. Plašil se o to střelou zpoza šestnáctky pokusil také, Jiráček a Gebre Selassie se pár odvážnými průniky rovněž blýskli, ale čtvrthodinová převaha českého týmu zúročení nepřinesla.

Vučinič selhal, Jiráček také

Naopak hned po prvním rychlém výpadu hostů mohlo být zle, neboť legionář z Juventusu Vučinič se prodral v Čechově šestnáctce do šance, ale střílel nad bránu. Pro Černohorce to byl povzbuzující moment, neboť se zklidnili, začali víc běhat, přesněji kombinovat a přenášet hru, takže Bílkovu celku začali ztrpčovat život. Hlavně ho však drželi na větší distanc od své brány.

Mohli za to zaplatit, protože v 34. minutě se jejich obrana otevřela dokořán a Jiráčkovi se po Rosického pasu a Pekhartově následném přiťuknutí nabídla příležitost víc než tutová. Aktivitou hýřící a krokem nešetřící plzeňský záložník však bránu netrefil, takže hosté kritický moment přečkali.

Čech se zaskvěl, Pilař ještě víc

Hned po půli mohli udeřit Černohoroci. A dokonce dvakrát v rychlém sledu, protože se vřítili na trávník jako vyměnění s evidentní snahou dokázat, že útok je jejich největší zbraní. Běhali, napadali české hráče hráče, měnili si místa, hledali své nebezpečné hroty... Vukčevičovu střelu zrozenou z přesné kombinace ofenzivní čtveřice hostů Čech ale na čáře vytáhl, Jovetičův pokus tyč těsně míjel.

Václav Pilař (vlevo) a Daniel Pudil (vpravo) při snaze o zastavení Simona Vukčeviče z Černé Hory.foto: Právo/Petr Hloušek

Když se naplnila hodina hry, mohl na druhé straně před Božovičem složit reparát za zmařenou šanci Jiráček. Zase se prodral do šance, znovu ovšem bránu minul... Co se nepovedlo jemu, napravil takřka vzápětí jeho klubový spoluhráč Pilař. Parádní přihrávku Rosického hrajícího velký part zakončil ještě parádnější střelou z dobrých osmnácti metrů přesně k tyči.

Pochopitelně že vedoucí branka představovala pro český celek obrovskou vzpruhu, takže znovu převzal aktivitu, měl převahu a ze všech sil se snažil vedení zvýšit a postupovou naději umocnit. Měl k tomu blízko, ale po Kadlecově trestném kopu anglický sudí Atkinson ruku v šestnáctce neodpískal, kiks brankáře Božoviče zůstal rovněž nepotrestán a závěrečná akce Rosického a Pilaře gólem také neskončila.

Až v nastaveném čase přidal po standardce Rosického hlavičkující Sivok veledůležitý druhý gól a přiblížil tak český tým ještě víc vidině vytouženého postupu na EURO 2012, které příští rok v létě hostí Polsko a Ukrajina.

První barážové utkání o postup na EURO 2012
Česká republika – Černá Hora 2:0
Branky: 63. Pilař, 90.+ 2.Sivok. Rozhodčí: Atkinson - Kirkup, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Pilař, Rezek - Pavičevič, Džudovič, Jovanovič, Pekovič. Poločas 0:0. Diváci: 14 560.
ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Pudil - Plašil, Jiráček - Rezek (81. Pospěch), Rosický, Pilař (90. Kolář) - Pekhart (90. Lafata). Trenér: Bílek.
Černá Hora: M. Božovič - Pavičevič, Džudovič, Savič, Jovanovič - Drinčič, Pekovič (80. Zverotič) - Vukčevič (89. Delibašič), Jovetič, Damjanovič (61. Božovič) - Vučinič. Trenér: Brnovič.

Reklama

Související témata: