Hlavní obsah

Byla by obrovská škoda postupovou šanci pustit, uvědomuje si Bílek, že EURO je na dosah

Předposlední krok na cestě k vysněnému postupu na EURO 2012 jeho tým udělal, neboť Černohorce v první barážové partii v Praze 2:0 porazil, takže trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek zákonitě zářil. Cesta na závěrečný turnaj na Ukrajinu a do Polska je na dosah... „Máme obrovskou šanci a byla by škoda ji pustit,“ kvitoval s netajeným uspokojením výhru i výkon svého týmu.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Trenér Michal Bílek byl spokojenost sama.

Článek
Fotogalerie

Musíte být navýsost spokojen. Dvougólová výhra dává velkou naději, že svou trenérskou misi u české reprezentace završíte postupem na EURO, navíc v nejdůležitějším zápase podalo mužstvo nejkvalitnější výkon za dobu, co ho vedete...

Asi to byl opravdu náš nejkvalitnější výkon v kvalifikaci. Dobře jsme kombinovali, drželi míč, ve druhé půli jsme vstřelili dvě branky. Hráči skutečně předvedli velmi dobrý výkon a věřím, že ho zopakujeme i v úterý a postoupíme.

Výkon to byl diametrálně jiný od spousty předchozích duelů. Hra v plném pohybu naplněná spoustou rychlých krátkých přihrávek, měnění míst, naprostého zaujetí od první do poslední minuty!

Věděli jsme, že soupeř má ve svém středu vysoké hráče, takže pokud chceme uspět, musíme držet balón při zemi a rychle kombinovat.

Černohorce jste vůbec nenechali hrát.

Nejdůležitější bylo nenechat hrát jejich klíčové hráče, což znamenalo napadat soupeře už v rozehrávce, aby na Vučiniče a spol. nešla kloudná přihrávka. S výjimkou inkriminovaných pěti minut ve druhé půli se to dařilo.

Klíčovým mužem byl docela určitě kapitán Rosický, jenž podal v národním týmu nejlepší výkon za poslední léta.

Znovu ukázal své kvality. Je to pro nás důležitý hráč, jenž dovede držet míč, vyjet s ním, přičemž jeho rychlost dělala Černohorcům velké problémy. Ale i ostatní podali týmový výkon.

Určitě jste si oddechl, že nakonec přece jen mohl do brány nastoupit Čech, jenž mužstvo v rozhodujících chvílích znovu podržel...

Podal spolehlivý výkon, na který jsme u něho zvyklý, a v prvních pěti minutách po změně stran mužstvu pomohl tím, jak situace před svou bránou vyřešil.

Tomáš Sivok (vlevo) a Petr Čech oslavují vítězství nad Černou Horou v Praze na Letné. Vpravo děkuje fanouškům Daniel Pudil.foto: Právo/Petr Hloušek

Naproti tomu Baroše jste nepostavil, i když jste před zápasem tvrdil, že je v pořádku a hrát může. Jaký byl důvod?

Měl delší dobu zdravotní problémy, takže s námi absolvoval jen dva tréninky. Bylo proto logické, že jsem ho do utkání nenasadil.

Přednost jste dal Pekhartovi a i s jeho výkonem jste musel být spokojen.

Vedl si velice dobře, bil se, získal spoustu míčů.

Čekal jste od Černohorců víc vzhledem k optimismu, s nímž přijeli a řečem, jež vedli?

Nechtěl bych jejich výkon rozebírat. Mají ve svém středu hráče s obrovskou kvalitou, kterou určitě prokáží v úterní odvetě. My jsme ale dobře bránili a jejich výrazné individuality jsme s výjimkou prvních pěti minut druhé půle pokryli a do šancí je nepustili.

Kapitán Tomáš Rosický si před zápasem přál výhru 2:0 a jeho přání se naplnilo. Jde i pro vás o vítězství ideální?

Samozřejmě jsme za takovýto výsledek rádi. Pro mě bylo důležité, že i za stavu 1:0 mělo mužstvo hlad po gólu, který vyústil v samém závěru ve druhou branku. Hrozně důležitou a věřím, že i rozhodující.

Trenér Černohorců Brnovič si po zápase stěžoval na výkon rozhodčího a tvrdil, že jeho tým několika kartami a hlavně neodpískanými penaltami poškodil. Jaký jste měl z Atkinsona pocit vy?

Zbytečné rozebírat a komentovat výroky kolegy. Nevím o situacích, o nichž mluvil, naopak vím, že soupeř hrál při Kadlecově trestném kopu v šestnáctce rukou a my mohli kopat penaltu. Ale k sudímu se nechci vyjadřovat.

Zároveň vám Brnovič slíbil v odvetě v Podgorici peklo na zemi a sebevědomě tvrdil, že jeho tým 3:0 vyhraje.

Řečmi ještě nikdo nikdy nevyhrál. Máme obrovskou šanci a byla by škoda ji pustit.

Naznačujete, že i dvougólová výhra může být ošidná?

Teď sice vládne spokojenost s výsledkem i předvedenou hrou, ale pokud chceme postoupit, musíme se pokusit vstřelit branku i v odvetě. Soupeř by pak musel dát čtyři góly, což by pro něho bylo hrozně těžké.

Takže nemyslíte, že baráž je rozhodnutá a postup hotový?

Nepřipadá v úvahu, abychom si něco takového mysleli. Za to bychom zaplatili, protože jsme pořád v poločase a čeká nás ještě devadesát minut. Musíme k odvetě přistoupit s pokorou a i v Podgorici podat stejný výkon jako v Praze.

Reklama

Související témata: