Hlavní obsah

Kadlec ví své: Siláckými řečmi ještě nikdo nikdy žádný zápas nevyhrál

Výchozí pozici mají skvostnou. Černohorci sice slibují v úterní barážové odvetě českému týmu peklo na zemi, obránce a dost paradoxně i nejlepší střelec české fotbalové reprezentace na cestě za vidinou účasti na EURO 201 Michal Kadlec zůstává v klidu a nad věcí. „Řečmi ještě nikdo nikdy žádný zápas nevyhrál. Po prvním barážovém duelu v Praze vládne v našem mužstvu dobrá nálada a jen doufám, že tomu tak bude i při návratu domů,“ nechal se slyšet v Podgorici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Kadlec (uprostřed) odkopává míč před dotírajícím Dejanem Demjanovičem z Černé Hory.

Článek

Dovedete si vůbec představit, že by bylo možné o dvougólový náskok v odvetě a tudíž i o postup přijít?

Něco podobného si nepřipouští vůbec nikdo, ale nechceme se dopředu nijak naparovat nebo se vytahovat. Řečmi se nic nevyhraje... Doufáme v dobrý zápas s úspěšným koncem pro nás, protože podstatné teď je, abychom postoupili. Baráž se hraje na dva poločasy, my jeden zvládli a teď máme před sebou druhý. Věříme, že ho zvládneme.

Čeká vás ovšem hodně bouřlivá atmosféra....

My ale máme v mužstvu spoustu zkušených hráčů. Bouřlivých atmosfér jsme zažili tolik, že nás ani ta v Podgorici z míry nevyvede a nebylo tudíž třeba se na ni nějak speciálně chystat. Stadion určitě nespadne... Fotbalu jen prospěje, když v ochozech zavládne dobrá atmosféra.

Trenér Černohorců Brnovič se ovšem nechal po pražském střetnutí slyšet, že vás v odvetě čeká peklo na zemi a také prohra o tři góly...

A co jiného měl také po porážce v Praze říkat? Klasické hecování. Zápas se ale rozhoduje na hřišti.

Fotbalista Michal Kadlecfoto: Právo/Petr Hloušek

Zažil jste už sám někdy zápas hraný v bouřlivém balkánském prostředí?

Pár jich bylo. V Turecku, kde jsme pár přáteláků s domácími celky odehráli, ale třeba i v Německu nebo v Glasgowě v kvalifikaci proti Skotům, kde rovněž panovala na stadionu skvělá atmosféra. I proto se na odvetu s Černohorci těšíme a atmosféra náš až tolik nezajímá. Podstatnější bude se soustředit na výkon, který předvedeme.

V prvním duelu jste nastoupil vedle Sivoka na místě stopera, pro odvetu však už je k dispozici Hubník, takže se můžete vrátit na kraj obrany. Kam myslíte, že vás trenér Bílek nakonec pošle?

Nevím, záleží na něm. První utkání jsme zvládli, což pochopitelně byla zásluha celého mužstva a nikoli jen čtveřice vzadu. Není podstatné, zda bude hrát ten či onen, důležité je uspět.

Každopádně jste se ale trenérovi postarali spolehlivou hrou o pořádný problém. I když příjemný...

Do trenérových plánů a představ nevidím. Říká se sice, že vítězná sestava se nemění, ale uvidíme, jestli to bude platit i při barážové odvetě. Dozvíme se to až v přípravě na utkání.

A kdybyste se měl rozhodovat a místo v sestavě si vybrat vy sám?

V bundeslize jsem na místě stopera zatím nehrál ani jeden zápas, v reprezentaci se na něm občas objevuji, ale já si nevybírám. Jsem rád, že mohu být součástí kolektivu a mohu mu svým výkonem pomoci bez ohledu na to, zda hraji levého beka nebo stopera. Kam mě trenér postaví, tam zahraju.

A co váš zdravotní stav? Po jednom z takřka hokejových krosčeků v Praze jste letěl vzduchem jako kaskadér a doktoři vás museli dávat dohromady.

Mám trochu naraženou zadnici, takže když si sedám, bolest ještě cítím. Maséři a fyzioterapeuti odvedli dobrou práci, takže nijak handicapován nejsem.

Jaké pocity a dojmy jste si vůbec ze hry černohorských útočníků odnesl? Jak moc nepříjemní byli?

Viděli jsme je několikrát na videu a ve sledovaných zápasech hráli mnohem lépe než v pražském střetnutí. I na Letné však na začátku druhého poločasu naznačili, čeho jsou schopni. Nadělali nám problémy, ale zvládli jsme, i když jednou musel důležitým zákrokem vypomoci Čech. Ale každý zápas je jiný.

Takže přece jen trochu obavy z Vučiniče, Jovetiče a spol.?

Každý mančaft hraje tak, jak mu soupeř dovolí. Když si budeme počínat stejně aktivně jako doma, nemáme se čeho obávat.

Při pražském duelu bylo zajímavé, že se černohorští fotbalisté pořádně nedostali k provokování, simulování a brnkání na nervy, čímž jsou proslulí.

Čekali jsme něco podobného, ale pravdou je, že soupeřovi hráči ani nic nezkoušeli. Každý zápas je ale jiný, takže uvidíme, co přinese odveta a s čím domácí vyrukují. Musíme zachovat chladnou hlavu a nenechat se jejich výstřelky či zmiňovanými pokusy rozhodit.

Reklama

Související témata: